Koga briga za kulturu
112

Muzej Ars Aevi zvanično zatvoren za javnost

Piše: J. Hadžiahmetović
(Foto: Klix.ba)
Danas u 14 sati je istekao rok nakon kojeg građani BiH neće imati pristup kolekciji Ars Aevi, smještenoj u jednoj od prostorija Skenderije. Izvršna direktorica komercijalnog sektora Amra Somun danas je i zvanično trebala predati odluku o deložaciji kolekcije vrijedne više od deset miliona KM. Međutim, niko od predstavnika ustanove u čijim prostorijama je smještena kolekcija se nije pojavio.

Dvadesetak studenata Akademije likovnih umjetnosti danas je došlo u prostorije muzeja Ars Aevi kako bi spriječili zatvaranje ove institucije, koja je nastala prije dvadesetak godina zahvaljujući umjetnicima iz cijelog svijeta.

"Danas smo tu došli da protestujemo kako Ars Aevi ne bi bio unakažen. Ovdje se nalaze najznačajnija djela savremene umjetnosti. Ljudi su vjerovatno upoznati o vrijednosti ovih djela i tim koliko ona znače za državu i grad", kazala je Sunita Đozić, studentica četvrte godine Akademije likovnih umjetnosti, smjer Produkt dizajn.

Studenti su složni kako ovim gradom i državom upravlja neko ko nema sluha, niti je obrazovan da zna koja je vrijednost kolekcije Ars Aevi.

"Strašno je ovo što se dešava. Izbacivanjem ove kolekcije otvaramo vrata kiču i šundu. Vjerovatno će otvoriti neki tržni centar... Mi ovo ne možemo zaustaviti, ali ćemo pokušati", kaže studentica Adela Hodžić.

Od danas, nadležnost nad prostorom u kojem je kolekcija Ars Aevi smještena i zaštićena preuzima Centar Skenderija.

"Ja nisam mogao ni pomisliti da ćemo doći u ovu situaciju. Ali, da budem iskren, 20 godina pokušavamo objasniti koji je dugoročni, ekonomsko-razvojni značaj projekta Ars Aevi. Ako odgovorni politički djelatnici nisu to do danas shvatili, onda ga mi doživljamo kao tugu i sramotu. Izabrali smo to", kazao je Enver Hadžiomerspahić, osnivač i generalni direktor Projekta Ars Aevi.

Bilo je ponuda da se kolekcija Ars Aevi premjesti iz Skenderije, međutim, Hadžiomerspahić smatra kako to nije rješenje.

"Građani Sarajeva trebaju zauzeti definitivan stav o svojoj vlastitoj budućnosti. Tragičan je čin eliminacija kolekcije Ars Aevi iz budućih života mladosti ovog grada. Nadam se da će građani stati u zaštitu ovog grada", kaže Hadžiomerspahić.

Danas je u muzeju Ars Aevi bilo i nekoliko zastupnika Skupštine KS iz stranke SBB.

"Ovo je nešto što predstavlja solidarisanje svijeta sa BiH tokom opsade i agresije. Ovo je vlasništvo Kantona i svih građana i niko se ne smije na taj sraman način riješiti naše imovinu. Ovo je dio historije Sarajeva i BiH i bilo kakav potez koji bi bio nepromišljen ne dolazi u obzir", kazao je Naser Nabil.

U muzej je došao i Besim Memedić, zastupnik SDA u Skupštini i bivši premijer Kantona Sarajevo.

"Najgore je to što danas ovdje nema nikoga iz izvršne vlasti da kaže hajde da zaustavimo ovaj čin za neki period od dva mjeseca da se izravnaju računi. U ovom trenutku ja mislim da ova mlada generacija treba preuzeti stvar u svoje ruke i spriječiti vlast da uradi ovo što je krenula", kazao je Mehmedić.

Iako se od predstavnika Centra Skenderija danas niko nije pojavio u muzeju Ars Aevi, kontaktirali smo direktora KSC Skenderija Hajriza Bećirovića, koji nam je kazao kako je danas isteklo višemjesečno upozorenje koje je upućeno Ars Aeviju i predstavnicima tog muzeja da izmire dugovanja.

"Neko te račune i naknadu za prostor mora platiti. Treba ih pitati koji je njihov prihod od svega toga. Od 2006. nisu ništa plaćali. Mi smo tada tražili deset maraka po kvadratu, 2000 kvadrata mjesečno. To je najbolje mjesto u cijelom kompleksu. Ja podržavam Ars Aevi, ali neko mora platiti usluge struje, vode, čišćenja, osiguranja... Sve mi to plaćamo", kazao je Bećirović za naš portal.

Ono što je izvjesno, ukoliko se nešto u međuvremenu ne desi, jeste da će kolekcija u narednih 45 dana biti nedostupna građanima BiH, kao i uposlenicima muzeja. Nakon toga, sve je moguće, pa čak i to da u prostorijama muzeja osvane neki šoping centar.