Kultura
0

Muzej Ars Aevi predstavljen u Ljubljani

Sarajevo-x.com
Amila Ramović
Amila Ramović
Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi predstavljen je na Međunarodnoj konferenciji muzeja moderne i savremene umjetnosti "The Next Step“ koja je održana 9. i 10. maja u organizaciji Muzeja moderne umjetnosti Moderna Galerija Ljubljana.

Na konferenciji koja je tretirala aktuelne probleme u koncipiranju i planiranju muzejskog djelovanja i mogućim putevima razvoja muzeja savremene umjetnosti na početku trećeg milenija, učestvovalo je 20 eksperata i cijelog svijeta koji su predstavljali najrelevantnije institucije savremene umjetnosti. Muzej Ars Aevi predstavila je izvršna direktorica Amila Ramović.

U prvom danu konferencije, u kojem su program djelatnosti svojih institucija predstavili Alfred Pacquement, direktor Centra Georges Pompidou iz Pariza, Sheena Wagstaff, glavna kustosica Muzeja Tate Modern iz Londona, Jesús Carrillo, šef odjela za produkciju Muzeja Reina Sofia u Madridu i predstavnici muzeja savremene umjetnosti našeg regiona koji su svi trenutno nalaze u fazi izgradnje ili rekonstrukcije. Na konferenciji su učestvovali Lisette Lagnado, glavne kustosica Bijenala u Sao Paolu, Charles Esche, kustos 9. istanbulskog i Gwangju bijenala i direktor Van Abbe muzeja u Eindhovenu.

Konferencija je postavila problem funkcionisanja muzeja savremene umjetnosti u situaciji globalno ekonomske krize koja sada nameće nove oblike umrežavanja između institucija kao mogući put za njihov opstanak u aktuelnim okolnostima i bolje funkcioniranje. Drugi problem koji je nagleašen je potreba za istinskom internacionalizacijom muzeja savremene umjetnosti kroz nove pristupe i tretiranja umjetnosti drugih dalekih kultura u evropskom i/ili zapadnom kontekstu.

Muzej Ars Aevi je predstavljen kao jedinstven projekat koji je koncipian u prvim godinama opsade grada Sarajeva te zbog njegove specifične kulturno-geografske pozicije od svog početka je bio bio usmjeren ka internacionalnim prostorima, ostvarujući kroz sve ove godine ravnotežu u usmjerenjima ka stočnim i zapadnim dijelovima svijeta.

Amila Ramović je istakla i zahvalnost organizatoru konferencije, timu Moderne galerije Ljubljana i direktorici Zdenki Badovinac i njihovom vrijednom doprinosu u formiranju kolekcije Ars Aevi te obznanila pred učesnicima konferencije da će jednak model saradnje sa uglednim institucijama i umjetničkim direktorima biti ostvaren i sa novim partnerima u zemljama šireg mediteranskog regiona. Ovim povodom promoviran je i aktuelni projekat kojem je posvećen Ars Aevi, samostalne izložba Brace Dimitrijevića "Future Post History" koja će biti predstavljena u zvaničnom programu ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala.