Konferencija o stanju kulture u BiH
0

Mustafić: S reformiranom kulturom u Evropu

FENA
Dino Mustafić (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Dino Mustafić (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
"Namjeravamo provesti akciju da se s reformiranom kulturom pridružimo evropskim integracijama. Strategija kulturne politike postoji, ali se od nekompetentnih političara kultura namjerno marginalizira i provincijalizira. To nećemo dozvoliti", kazao je danas u Sarajevu direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS Dino Mustafić, otvarajući konferenciju "Stanje institucionalne kulture u BiH".

Ovaj skup, koji se održava u organizaciji MESS-a, ima za cilj dati anatomski prikaz stanja u institucionalnoj kulturi, te prezentirati konkretne vizije i prijedloge za rješavanje brojnih problema u ovoj oblasti.

Pozivu za učešće u njegovom radu odazvali su se brojni čelnici kulturnih institucija, kao što su pozorišta, muzeji, galerije i različiti centri, iako ne iz svih dijelova BiH. Skupu tako nisu prisustvovali predstavnici institucija kulture iz RS-a, kao ni iz cijele Federacije BiH.

Mustafić je u uvodnom izlaganju podcrtao da se ne može dozvoliti brutalno kažnjavanje kulture u budžetima različitih nivoa vlasti, naglašavajući da je cilj institucionalne kulture njegovati, čuvati i producirati visoku kulturu bez koje BiH ne može biti evropsko društvo.

"Strukturalna reforma kulture može ići u dva pravca - autonomnost odlučivanja o kulturi i autonomnost u finansiranju kulture. Prva odrednica je predstavljala jedan od reformskih setova zakona u susjednim zemljama, s ciljem da se odlučivanje o kulturi vrši mimo političke volje", kazao je on.

Prigodnu uvodnu riječ na skupu imao je i visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, navodeći stav da pozorišta, filmovi, izložbe, festivali i drugi kulturni sadržaji mogu doprinijeti strateškom i odlučnijem napretku BiH. Također je mišljenja da umjetnost može dati aktivan doprinos društvu i životu.

Ostali uvodničari konferencije - direktori Narodnog pozorišta Sarajevo, galerije Collegium Artisticum, Kamernog teatra 55 i Zemaljskog muzeja BiH Gradimir Gojer, Strajo Krsmanović, Zlatko Topčić i Adnan Busuladžić ukazali su na krajnje kritično stanje u oblasti kulture, te nebrojene teškoće s kojima se suočavaju u svakodnevnom radu, posebno kada je riječ o finansijskoj podršci.

Ocijenjeno je neshvatljivim da se predstavnici vlasti prema kulturi odnose kao prema nečem drugorazrednom za razvoj i opstanak bh. društva, te da se finansiranje svodi na potporu manifestnim događajima, a ne svakodnevnoj aktivnosti kulturnih institucija.

Rečeno je da je politički establišment u BiH "očigledni grobar bh. kulture".

Učesnicima su se kratko obratili kantonalni i federalni ministar kulture Ivica Šarić i Salmir Kaplan, navodeći da se restrikcija budžeta obje vlade prvenstveno prelama preko kulture. Istaknuli su da će učiniti sve da se u budućnosti ta praksa prekine.

Svi zaključci koji budu usvojeni na skupu bit će proslijeđeni nadležnim nivoima vlasti na razmatranje.