Kultura
0

Mustafić i Inzko otvaraju konferenciju o kulturi u BiH

Sarajevo-x.com
Valentin Inzko i Dino Mustafić
Valentin Inzko i Dino Mustafić
U utorak, 31. maja, u 11 sati Dino Mustafić, direktor Međunarodnog teatarskog festivala MESS i Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, otvorit će u Sarajevu, konferenciju "Stanje institucionalne kulture u BiH".

Na inicijativu i u organizaciji Festivala MESS, konferencija koja će se održati u Collegium artisticumu ima za cilj da kroz diskusiju i dijalog najodgovornijih ljudi koji vode kulturne institucije predloži zaključke koje će uputiti svim nadležnim nivoima vlasti kao početak kulturne akcije i inicijative za evropske standarde i procese integracije bosanskohercegovačkog kulturnog prostora u evropsko društvo.

Uvodničari Konferencije će također biti Nenad Novaković, direktor Narodnog pozorišta RS, Gradimir Gojer, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, Strajo Krsmanović, direktor Collegium artisticuma, Zlatko Topčić, direktor Kamernog Teatra 55, Adnan Busuladžić, direktor Zemaljskog muzeja. Učešće na konferenciji su potvrdili direktori Narodnih pozorišta i iz Zenice, Tuzle i Mostara, te raznih muzeja, biblioteka, te kinoteke BiH i drugih važnih kulturnih institucija. Pozivu za učešće na konferenciji odazvali su se i Salmir Kaplan, ministar kulture i sporta FBiH i Ivica Šarić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo.

U okviru programa konferencije pored diskusije o stanju institucionalne kulture u BiH predviđena je diskusija o kulturi u procesu evropskih integracija. Uvodničarka ovog dijela bit će Natalia Dianiskova, voditeljica Odjela za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju pri Delegaciji Evropske unije u BiH.

"Uznemiravajuća i zabrinjavajuća je činjenica da se upravo ta oblast sankcionira na neshvatljiv način u budžetima za kulturu i time dovodi u pitanje opstanak kulturnih institucija koje imaju svoj vijek trajanja po 50, 60 i više od 100 godina postojanja", stoji u pozivnom pismu koje je učesnicima uputio Dino Mustafić, direktor MESS-a. "Krajnje je neumjesno i neodrživo reducirati budžet programskih sadržaja kulturnim institucijama koji čine tradiciju i historiju naše zemlje, čiji programi (predstave, koncerti, izložbe, promocije, festivali) posjeti na desetine hiljada domaće i strane publike, koji kreiraju pozitivnu atmosferu i daju nam atribut civilizovane i bogate kulturne sredine".