Kultura
0

Mural Maida Redžića krasi zgradu Narodnog pozorišta Mostar

Klix.ba
Mostarski umjetnik Maid Mide Redžić autor je murala koji krasi zgradu Narodnog pozorišta Mostar. Grafit je oslikan na zgradi povodom 65. godišnjice otvaranja mostarske kuće kulture.

Povodom obilježavanja 65. godišnjice otvaranja Narodno pozorište u Mostaru ukrašeno je muralom koji je rezultat saradnje mostarskog umjetnika Maida Mide Redžića i Street Arts Festivala.

Redžić se street art umjetnošću bavi već dugi niz godina i jedan je od pionira Street Arts Festivala u Mostaru.

"Želio sam svojim radom uljepšati i zgradu Narodnog pozorišta Mostar kao javnu ustanovu kulture, ali i sam grad. Obradovao sam se pozivu iz Narodnog pozorišta da muralom osvježimo izgled ove zgrade koja vapi za obnovom. Do jučer sam dolazio u pozorište na predstave, a sada sam bio sudionik u stvaranju nečeg lijepog, kakve imam i uspomene iz Narodnog pozorišta Mostar. Ovo je dobar primjer kako udruživanjem kreativnih snaga možemo stvoriti nešto lijepo i pozitivno, dokaz da Mostar itekako može biti grad kulture, što je uvijek i bio", kaže Redžić.

Inače, zgrada Narodnog pozorišta u Mostaru otvorena je 1951. godine premijerom predstave "Hasanaginica". U narednim danima u Narodnom pozorištu možete pogledati gostovanje Zijaha Sokolovića s "Majstorskom glumačkom radionicom", za 18. novembra zakazana je proslava jubileja na Velikoj sceni, a zatim gostovanje Miodraga Mikija Trifunova. Početkom sljedečeg mjeseca očekuje se premijera predstave "Odumiranje međeda" Branka Ćopića u režiji Emira Kapetanovića.

Ulaznice za sve programe možete kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Mostar.