Namik Kabil
0

"Multietničnost je isfucana fraza"

Razgovarala: Nermina Voloder
Namik Kabil (Foto: Sarajevo-x.com)
Namik Kabil (Foto: Sarajevo-x.com)
Bosanskohercegovački pisac, scenarista i reditelj Namik Kabil na najznačajnijoj balkanskoj filmskoj smotri, 15. Sarajevo Film Festivalu, publici se predstavio svojim drugim dokumentarnim uratkom, filmom "Vjernici". Film koji je urađen kao niz fotografija Damira Šagolja na drugačiji način govori o spiritualnosti te suživotu u Sarajevu. Za naš portal, autor filma kratko se dotakao tema kao što su filmsko stvaralaštvo u cilju razbijanja stereotipa, učešću na SFF-u i značaju koji ovaj festival ima za razvoj domaće kinematografije.

Film "Vjernici" prikazan je trećeg festivalskog dana u Pozorištu mladih. Koliko ste zadovoljni reakcijama publike i šta za vas znači nastup na Sarajevo Film Festivalu?

Film je imao svjetsku premijeru na petom po redu festivalu dokumentarnog filma ZagrebDox početkom ove godine, a prije toga na zatvorenoj projekciju u Media Centru. Mogu reći da sam jako zadovoljan reakcijama publike u Sarajevu, a ujedno je jako lijepo biti dio priče koja se zove Sarajevo Film Festival.

Tema vašeg dokumentarca je hor Pontanima (Most duše), koji djeluje u okviru franjevačke crkve Sv. Ante na Bistriku. To je multireligiozni hor koji izvodi duhovnu religijsku muziku svih većih konfesija u BiH - islamske, pravoslavne, katoličke i jevrejske. Kroz film ste obradili temu i multietničnosti Sarajeva…

Smatram da je multietničnost riječ koja poslije rata na neki način korumpirana političkom zloupotrebom takvog imidža grada. To vam je isto kad pravite film o ljubavi, a ljubav je riječ koja se toliko često upotrebljava da je izgubila svoje izvorno značenje i snagu. Tako sa nekim pojmovima koji su vremenom postali isfucani, morate razbijati stereotipe, pristupiti temi na drugačiji način, a smatram da je moj način bio vrlo specifičan i bosanski autentičan.

Sarajevo Film Festival i ove godine obara rekorde kada je u pitanju broj projekcija, zemalja učesnica, gostiju, akreditovanih novinara koji prate događaje u sklopu festivala. Da li ste vi stigli da odgledate neki od filmova?

Moram priznati da nisam imao puno vremena da gledam filmove, jer je ovo vrijeme i poslovnih sastanaka sa ljudima iz struke. No, odgledao sam nekoliko filmova iz dokumentarnog takmičarskog i Panorama dokumentarnog programa. Ova festival je suštinski bitan za sve filmske radnike u smislu networkinga, on je sada već jak i definisan festival, sa vidljivim rastom iz godine u godinu.

Ove godine je jako malo domaćih filmova se prikazuje na Festivalu. Kako Vi kao filmski radnik komentarišete tu činjenicu?

Bosna i Hercegovina pravi jako malo filmova. Mi jesmo privukli veliku pažnju svijeta pravljenjem kvalitetnih filmova i osvajanjem nagrada, ali fizički naša kinematografija godišnje uspije realizirati tek nekoliko filmova.

Prije dvije godine, dobile se nagradu Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film "Informativni razgovori“. Pretpostavljam da se i ove godine nadate nekoj nagradi?

Kao što sam već spomenuo, učestvovati na Sarajevo Film Festival samo po sebi je određena vrsta priznanja. No, bilo kakva druga očekivanja bi bila nezrela i neozbiljna.

Festival će i ove godine posjetiti poznate ličnosti iz svijeta filma. Da li i Vama nešto znači njihov dolazak u Sarajevo?

Iskreno, ne. Nisam veliki pobornik tog holivudskog sistema, iako računam da njihovo pojavljivanje olakšava marketinški dio posla. No, ja lično nisam ni na koji način vezan za svjetske zvijezde.