Kafa sa Mickey Rourkeom
0

"Mrzim ovaj grad i ne volim ljude ovdje"

Piše: A. Karadža
Foto: A. Panjeta
Foto: A. Panjeta
Tako je velika holivudska zvijezda odgovorila na pitanje da li mu se sviđa Sarajevo. Bio je ironičan naravno, a onda je izrazio svoje oduševljenje gradom, gostoprimstvom svojih domaćina te ljepotom ovdašnjih žena.

Nestrpljenje prisutnih novinara i fotografa prije susreta sa glavnim gostom SFF-a povećano je glumčevim kašnjenjem od pola sata nakon čega se pojavio popraćen pljeskom svih prisutnih.

Govoreći o filmu "Hrvač" koji mu je vratio staru slavu, Rourke je rekao da je ideja o saradnji krenula od režisera Darrena Aronofskog a da on nije znao ništa o svijetu kečera. Za ulogu je kazao da je bila vrlo teška i zahtjevna te da se morao udebljati i nabaciti mišiće. Zbog težine uloge i zahtjevnih kečerskih poteza slavni glumac je rekao da je zadobio povrede koljena, leđa i vrata te da su mu koljena "sje....". Za potrebe uloge u filmu "Hrvač" morao je nabaciti mišićnu masu pa je vježbao dva tri puta dnevno a tokom snimanja je jeo čak šest obroka na dan.

"Film je težak, uloga je možda i najzahtjevnija koju sam igrao i ne bih prihvatio snimanje drugog dijela", našalio se Rourke

Foto: A. Panjeta
Foto: A. Panjeta

Ono što je istakao su reakcije profesionalnih kečera koje su njemu lično bile daleko važnije od kritika te da su oni film pohvalili.

Na pitanje novinara da li planira baviti se režijom, rekao je da ne želi, jer je to previše posla za njega.

Uloga u filmu "Hrvač" glumcu je donijela nominaciju za Oscar a ujedno ga je, nakon pauze koja je trajala duže od decenije, vratila u žižu interesovanja.

"Nisam glumio 13 ili 14 godina, jer sam se neodgovorno ponašao. Ja sam kriv što sam sj..... karijeru. Vratio sam se ulogom u filmu "Grad grijeha", a "Hrvač" je vrhunac mog povratka. Smatram se blagoslovljenim i sretnim što sam dobio drugu priliku tamo gdje je teško dobiti i prvu. Moj mozak je zbog boksa kojim sam se bavio, postavljen tako da se borim, da idem dalje", izjavio je Rourke.

Pitanja vezana sa profesionalnu karijeru prekinula je molba dvojica dječaka koji su od slavnog glumca tražili autogram što je on prihvatio sa osmijehom te ih je pozvao da mu priđu kako bi svoj potpis stavio na njihove majice i kačkete.

Na pitanje da li Rourke više voli izaći na crveni tepih svojim psićem ili sa djevojkom on je novinarku zamolio da se okrene i pokaže mu stražnjicu komentarišući da nije uopće loša.

Nastavio je govoriti o svojim kućnim ljubimcima, pet pasa i jednoj ptici te o svom omiljenom psiću, čiuvavi Lokiju sa kojim se često pojavljivao u javnosti.

"Lokija sam izgubio prije pet mjeseci i više ne putujem sa svojim ljubimcima. Tako će biti sve dok ga ne prebolim", rekao je Rourke.

Govoreći o saradnji sa drugim glumcima istako je film "Anđeosko srce" u kojem je glumio sa velikim Robertom De Nirom. On je rekao da je u životu radio mnoga s...., ali da se taj film i uloga ne nalaze na toj listi.

Sljedeću ulogu Rourke će igrati u filmu "Željezni čovjek 2" dodajući da je siguran da će taj film biti bolji od prvog dijela. Istakao je da kao dječak nije puno mario za stripove, da nije imao omiljenog akcionog junaka već samo sportske uzore.

Podsjećamo da će projekcija filma "Hrvač" biti održana u Ljetnom kinu Heineken, a njoj će prisustvovati Mickey Rourke te režiser Darren Aronofsky.