Predstava SARTR-a
0

"Mousefuckers" - traganje za identitetom izgubljenim u ratu

SRNA
Glumci sarajevske pozorišne kuća SARTR odigrali su u Brčkom dramski komad "Mousefuckers", koji se bavi sudbinama ljudi u traganju za vlastitim identitetom izgubljenim u ratnom vremenu.

Predstava koju je režira Faruk Lončarević odigrana je sinoć u okviru 26. Susreta pozorišta BiH.

Lonačrević je,  govoreći o tekstu Almira Imširevića, na osnovu kojeg je režirao predstavu,  istakao  da je piščev dokumentaristički stil kazivanja u značajnoj mjeri odredio i njegov režiserski pristup komadu. 

"Sam život je žrtva u ovoj predstavi - antiratnoj drami", rekao je istaknuti tuzlanski režiser i glumac Vlado Kerošević na okruglom stolu, održanom nakon predstave. 

Pridruživši se mišljenju nekolicine učesnika razgovora na okruglom stolu da predstavi nedostaje kraj priče, banjalučki režiser Nenad Bojić je poručio piscu da napiše i drugi čin ovog dramskog komada.

Sinoćnjoj  pozorišnoj predstavi  u izvođenju glumaca SARTR-a, prethodilo je jednočasovno druženje kulturnih poslenika, novinara i ljubitelja pozorišne umjetnosti sa poznatim režiserom Dejanom Mijačem, koji se prisjećao vremena provedenog u Narodnom pozorištu u Tuzli od 1957. do 1961. godine, te sezoni 1990/91. u kojoj se u njegovoj režiji igrao dramski komad Dušana Kovačevića  "Urnebesna tragedija".