Kultura
0

Mostarski teatar mladih ponovno želi biti nezavisan teatar

FENA
U ime Inicijativnog odbora za obnavljanje Nezavisnog teatra "Mostarskog teatra mladih" (MTM), danas je Sead Đulić u svom obraćanju predstavnicima javnih medija istaknuo kako traži od Gradskog vijeća Mostara da poništi Odluku kojom je MTM imenovan javnom institucijom i na taj način omogući da taj teatar ponovno postane nezavisni.

Konferencija za novinar održana je na ulici ispred zgrade Gradske uprave Mostara budući da su na MTM-u promijenjene brave i glumcima je na taj način onemoguće ulazak u prostorije teatra.

Pojašnjavajući odluku o ponovnom imenovanju MTM-a nezavisnim teatrom, Đulić je istakao kako će MTM sve finansijske i druge obaveze izmiriti u zakonskim rokovima i da njegovi predstavnici neće dopustiti da se uništi ono što su generacije ljudi u gradu Mostaru godinama stvarale.

"U predstave koje imamo na repertoaru uložili smo 275.000 konvertibilnih maraka, a Grad Mostar uložio u to 15.000 i onda nama kažu kako nismo uspješni. Ne damo MTM, već smo kontaktirali naše prijatelje i, ako bude potrebno, spremni smo na kolektivno iseljenje iz Mostara i nastavak rada u nekom drugom gradu, pa ćemo, recimo, biti MTM sa sjedištem u Metkoviću", kazao je Đulić, dodavši kako će, ako Gradsko vijeće i ne poništi spomenutu odluku, MTM nastaviti s radom jer glumci čine teatar, a ne gradska administracija koja ga je preuzela.

Po Đulićevim riječima, MTM je osnovan 1974. godine i djelovao je slobodno i nezavisno kao nezavisni teatar. Stvorio je ime i postao teatar ugledan u svijetu. Prije šest godina predstavnici MTM-a pristali su na to da se teatar proglasi javnom ustanovom budući da su se nadali kako će im biti bolje. Međutim, Đulić je naglasio, kako je stanje sada barem pet puta gore.

"Situacija je u MTM-u loša, onemogućen nam je pristup na 90 posto fondova što domaćih što stranih institucija jer smo javna ustanova. Zadaća je osnivača, u ovom slučaju Grada Mostara, da financira naše aktivnosti kao javne ustanove. Osnivač daje mrvice, 5.094 marke, koliko dobijemo mjesečno nije dovoljno da se poplaćaju troškovi koji minimalno iz nose 1.000 maraka, te da se osiguraju mjesečne plate za pet radnika. Na kraju, mi ispadamo kriminalci kad ne uspijemo platiti porez. Javna ustanova ne može opstati na entuzijazmu njenih djelatnika", kazao je Đulić.

Đulić je komentirao i raspisani natječaj na temelju kojeg je za direktoricu MTM-a imenovana Izida Sakić, koja je do tada obavljala administrativne poslove u MTM-u.

"Natječaj nije raspisan u skladu sa sistematizacijom. Većina odluka vezanih za rad teatra donesena je proglašavanjem. Novi upravni odbor izmijenio je pravila sistematizacije radnih mjesta. Na može teatar raditi s pet uposlenika ako se zna da po zakonu teatar ovakvog profila mora imati barem šest glumaca u stalnom radnom odnosu", kazao je Đulić.

Inače, Upravni odbor Javne ustanove MTM-a čine Azra Batlak i Sonja Zubac, uposlene u Gradskoj upravi Mostara, Maja Kusturica uposlena u Ministarstvu gospodarstva HNK-a, a preostala su dva člana glumci MTM-a Amra Prutina i Armin Hadžimusić.