Kultura
0

Mostar: "Tjedan europskog filma" od 4. do 8. ožujka

FENA
Filmski program pod nazivom "Tjedan europskog filma" započet će u utorak, 4. ožujka u Omladinskom kulturnom centru (OKC) "Abrašević" u Mostaru prikazivanjem njemačke komedije o odrastanju pod nazivom "Kebab Connection".

Po riječima urednika Media centra OKC "Abrašević" Huseina Oručevića, "Kebab Connection" prati život mladog Turčina i njegov posjet Njemačkoj gdje nastoji osigurati egzistenciju svojoj obitelji.

U sklopu Tjedna europskog filma u OKC-u "Abrašević" bit će također prikazan film "Dadilja McPhee", "Kapetani travnja", "Španjolski apartman", "Ptica kukavica" i to do subote, 8. ožujka.

Predstavljajući filmove "Kapetani travnja" i "Ptica kukavica" Oručević je kazao da je riječ o dva filma s tematikom iz 20. stoljeća.

"Film 'Kapetani travnja' govori o vojnom puču iz 1974. godine poznatom pod imenom 'Revolucija karanfila' koji je okončao desničarsku diktaturu u Portugalu i raskrstio s fašističkom politikom dugogodišnjeg portugalskog diktatora Antonia Salazara", kazao je Oručević.

Radnja filma "Ptica kukavica" odvija se tijekom rujna 1944. godine nekoliko dana prije kapitulacije Finske, a u kojem finski snajperist 'Kukavica' bježi s njemačkog položaja na kojem je osuđen na smrt.

Oručević je naglasio kako će kroz filmski program bit prikazana tematika koja zaokuplja Europu kao i problemi s kojima se Europa susreće tijekom 21. stoljeća.

Na današnjoj konferenciji je najavljeno da će tijekom ožujka u OKC "Abrašević" biti organizirana radionica na temu "Organska hrana i okoliš" tijekom koje će biti prezentirani problemi vezani za genetski modificiranu hranu, a kojoj je, kako su kazali "ulaz u BiH otvoren".

Oručević je najavio i održavanje festivala Kratkog filma što će biti upriličeno tijekom lipnja ove godine.