Kultura
0

Mostar: Ovogodišnji ljetni festival od 21. juna do 31. jula

FENA
Mostarski ljetni festival 2007. održavat će se od 21. juna do 31. jula, a sadržavat će 18 različitih sadržaja, od čega je šest večeri rezervirano za muzički program, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Odjela društvenih djelatnosti Gradske uprave Mostara.

Na konferenciji je istaknuto kako će u okviru Festivala biti upriličeno pet izložbi te da će biti izvedeno pet predstava, od kojih će četiri biti premijerno prikazane u Mostaru. Dvije festivalske večeri, kao i uvijek do sada, rezervirane su za pjesničku manifestaciju "Šantićeve večeri poezije". Na prvoj večeri predstavit će se mladi pjesnici Mostara, a na završnoj, drugoj večeri bit će upriličeno predstavljanje pjesnika srednje i starije generacije.

Ove godine na Mostarskom ljetnom festivalu po prvi put sudjeluje Francuski kulturni centar koji će se predstaviti sa dvije izložbe i jednim koncertom.

U sklopu ovog festivala održat će se i 5. blues festival u Mostaru. U okviru edukativnog programa tog festivala bit će prikazano 7 filmova o bluesu, dok će u koncertnom dijelu Festivala nastupiti hrvatski gitarista Miroslav Evačić, mlade grupe iz regije i Snowy White Blues Kvartet.

Prvoga dana Festivala, 21. juna, u 19 sati ispred Ćejvan Ćehajinog hamama održat će se koncert pod nazivom "Praznik muzike". Na koncertu će, uz ostale, nastupiti grupe iz Francuske i Italije, Gradski hor Mostar te mostarska klapa "Bura".