Kultura
0

Mostar: Otvoreni "Šantićevi dani poezije 2011"

FENA
Koncertom gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije sinoć je u Mostaru otvorena manifestacija “Šantićevi dani poezije 2011.”, koju organiziraju Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” Gradski odbor Mostar, Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo “Gusle” i Gradska biblioteka Nevesinje.
Pokrovitelji manifestacije su Vijeće ministara BiH, Ministarstva kulture Republike Srbije, Ministarstva prosvjete Republike Srpske i Općine Nevesinje, priopćeno je iz Prosvjete.

“Aleksa Šantić, veliko ime Hercegovine i Mostara, veliki je pjesnik, jedan od najvećih koji je potekao s ovih prostora. On nosi srpsko ime i prezime, ali je podjednako opjevao i proslavio sve – i Srbe, i Hrvate i Bošnjake, sve Mostarce i Hercegovce“, kazao je u svom obraćanju Milenko Pandurević, ispred Vijeće ministara BiH, koji je i zvanično otvorio “Šantićeve večeri poezije 2011.”

"Niko nije ljepše ni iskrenije od Šantića pjevao i pozivao na zajednički i skladan život, pa upravo organizacija ove manifestacije njemu u čast govori o napretku i povratku u normalne tokove života”, dodao je Pandurević.

Gudački kvartet u sastavu Jelena Dragnić (prva violina), Vladan Lončar (druga violina), Aleksandra Kurilić (viola) i Aleksandar Latković (violončelo), svojom su jednosatnom izvedbom kompozicija Antonjina Dvoržaka i Aleksandra Borodina izazvao ovacije među mostarskom publikom.

“Nismo slučajno izabrali baš ove slavenske kompozitore čije se romantične kompozicije odlično uklapaju sa Šantićevom poezijom. Koncert Borodina koji smo izveli on je napisao za svoju ženu koju je mnogo volio, a svima nam je poznato koliko ljubavi ima u Aleksinim stihovima”, kazala je Jelena Dragnić, istaknuvši da ovaj koncert za njih ima i neku dublju dimenziju.

Dodala je kako je kultura najbolja je spona koja veže ljude te da su umjetnici iz Beogradske filharmonije spremni smo uvijek doći i raditi na tome.

Violončelista Aleksandar Latković istaknuo je srdačan prijem koji su doživjeli u Mostaru.

"Nadamo se da je ovo samo jedna filharmonijska prethodnica, gdje smo kroz gostovanje ovog kvarteta učinili prvi korak ka pripremama da Beogradska filharmonija dođe u cijelom sastavu i zasija pred mostarskom publikom, kao što je nedavno zasijala i u Dubrovniku”, rekao je Latković.

Njegove nade dijeli i Dragnić, koja kaže da postoji plan da se na platou ispod Starog mosta održi koncert Beogradske i Zagrebačke filharmonije i hora iz Sarajeva, stoji u priopćenju.