Kultura
0

Mostar: Otvorena izložba češkog arhitekte Karela Paržika

FENA
U galeriji Srpskog prosvjetnog društva "Prosvjeta" u Mostaru sinoć je otvorena izložba posvećena životu i djelu arhitekte Karela Paržika.

Izložbu je organizirala ambasada Češke Republike u Sarajevu u saradnji s Muzejom Sarajeva, a na njoj su predstavljeni ključni projekti ovog arhitekte koji su umnogome doprinijeli arhitektonskom nasljeđu BiH.

Izložbu je otvorila ataše za kulturu u ambasadi Češke Republike u Sarajevu Jana Stara, koja je tom prilikom kazala kako je Karel Paržik porijeklom Čeh koji je krajem 19. vijeka doputovao u Sarajevu.

U Sarajevu je živio 58 godina, od 1884. do smrti 1942. godine. U tom periodu rijetke su godine u toku kojih nije izgrađena, dograđena ili adaptirana neka od građevina za koje je Paržik uradio nacrte. Od 1884. do 1916. godine projektovao je i uticao na projekte brojnih građevina čiju izgradnju je financirala austrougarska uprava širom BiH. Od 1920. do 1939. godine projektovao je preko 40 sakralnih i drugih građevina za katoličku crkvu u BiH, ostvarivši najznačajniji opus ove vrste objekata u tom periodu.

"Rad Karela Paržika odražava njegov topli odnos i prema stanovništvu BiH i prema ovoj zemlji posebno. BiH je prelijepa zemlja i ja sam ponosna da je mali broj ljepote njezinih gradova postao zahvaljujući nastojanju i djelu mog sugrađanina. Uvjerena sam da je ova izložba jasan dokaz da je u BiH moguće naći vrijednih radova za koje Karel Paržik zaslužuje visoko priznanje i to ne samo u doba kada su ta djela nastala nego i danas", kazala je Jana Stara.

Izložba je već uspješno prikazana u Sarajevu, Zenici i Tuzli, a planirano je njeno prikazivanje u Prijedoru i Banjaluci.

Izložba će u Mostaru biti otvorena do 25. aprila.