Novinar, pravnik i pisac
1

Mostar: Održana književna večer Enesa Halilovića iz Srbije

Klix.ba
Književna večer Enesa Halilovića, poznatog pisca i novinara iz Srbije, upriličena je u subotu navečer u Narodnoj biblioteci Mostar na Luci.

Ovaj program organizirao je Književni klub Mostar (KKM) u saradnji s Narodnom bibliotekom.

Autora, koji se istakao kao pripovjedač, pjesnik, dramski pisac i novinar, predstavila je mostarska književnica Sanela Kuko kroz zanimljiv razgovor i osvrt na Halilovićeve knjige poezije ("Srednje slovo", "Bludni parip", "Listovi na vodi" i "Pjesme iz bolesti i zdravlja"), dvije zbirke priča ("Potomci odbijenih prosaca" i "Kapilarne pojave") drame "In vivo" i "Kemet" te roman "Ep o vodi".

"Mislim da u ime članova Kluba mogu reći da je bilo zadovoljstvo razgovarati s književnikom Halilovićem i problematizirati pitanje pisanja, odnosa prema poeziji, književnosti općenito. Riječ je o zanimljivom piscu koji u svoja djela unosi mitove, legende, narodne priče, dijalogizira s historijom i mitskim junacima, tematizira odnos prema poeziji i pisanju. S obzirom da se okušao u različitim književnim žanrovima, Halilović je kazao da je odabir forme za njega kao i voda, tema sama pronađe svoj oblik", istaknula je Sanela Kuko.

Haliloviću je to bilo prvo predstavljanje u Mostaru. Istakao je da je rado prihvatio poziv KKM-a te da se ugodno osjećao u Narodnoj biblioteci Mostar, gdje je Rasim Prguda u povodu "Oktobra - mjeseca knjige" uručio i nagrade najsavjesnijim čitateljima: Emini Kapetanović, Maidi Orle i Anisi Husnić. Ovom prilikom je i književnik Halilović darovao nagrađene svojom zbirkom pjesama "Listovi na vodi" koja je doživjela četiri izdanja.

"Drago mi je što sam u gradu o kojem su pisali Medžazi i Skender Kulenović, po majci i ja vučem porijeklo iz Hercegovine pa sam sretan što sam imao čast obići ovaj topli kraj i vidjeti i čuti drage ljude koje želim ponovno viđati. Kada je riječ o mom daljem radu, u planu je predstavljanje romana "Ep o vodi" na beogradskom sajmu. A što se književnosti uopće tiče, ona je za mene svakodnevni rad, borba, razmišljanje i svakodnevna sumnja", izjavio je Halilović.

Halilović je inače svestrana osoba koja se uspješno okušala kroz nekoliko profesionalnih odabira. On je i ekonomist i pravnik, ali i stvaratelj sa zapaženim književnim postignućima. Ovaj 35-godišnji pisac iz Novog Pazara dobio je nekoliko značajnih književnih priznanja, među kojima i nagrade za poeziju "Branko Miljković" i "Đura Jakšić" za 2011. godinu. Zastupljen je u brojnim antologijama, a njegovi književni tekstovi prevedeni su na nekoliko jezika. Osnovao je novinsku agenciju Sanapress, književni časopis Sent i web časopis za književni intervju Eskermann. Na kraju večeri književnik je posjetiteljima darovao primjerke časopisa Sent i zbirke "Listovi na vodi", saopćeno je iz Književnog Kluba Mostar.