OKC "Abrašević"
0

Mostar obilježava 20. godišnjicu pada Berlinskog zida

FENA
Njemačka i francuska ambasada u BiH organizirat će 9. novembra u OKC "Abrašević" u Mostaru zajedničku manifestaciju povodom obilježavanja 20. godišnjice epohalnog događaja - pada Berlinskog zida.

U okviru manifestacije bit će prikazan dokumentarni film "Kako je pao zid", dok njemački ambasador i francuska ambasadorica pozivaju goste da nakon polusatne prezentacije filma prisustvuju diskusiji o poruci otvaranja zida za Evropu u 21. stoljeću, saopćeno je iz njemačke ambasade u Sarajevu.

U popodnevnim će satima istog dana biti upriličena projekcija dokumentarnog filma "Čudo Leipziga" na njemačkom jeziku. Film tretira redovne demonstracije u Leipizigu, koje su održavane ponedjeljkom i uživale sve veću podršku građana praćene rastućim samopouzdanjem, da bi na kraju dovele do pada zida u Berlinu.

Uvečer 9. novembra 1989. zid u Berlinu je oboren i time je nepovratno nestao simbol hladnog rata. Zid je 28 godina dijelio ljude iz oba dijela Berlina i obilježio život u gradu.

Prva politička rasterećenja u Sovjetskom savezu i sve hrabrije formulisani zahtjevi građana Istočne Njemačke za demokratske reforme omogućili su miroljubivu revoluciju u NDR-u i otvaranje njenih granica.