Otvorena izložba Darija Novalića
0

FOTO+VIDEO / Moon: Teroristi nisu ostvarili svoje ciljeve

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
Teroristi nisu ostvarili svoje ciljeve, poručio je danas u Sarajevu američki ambasador u BiH Patrick Moon, govoreći na svečanom otvaranju izložbe fotografija glavnog urednika magazina "Start" Darija Novalića u prostorijama općine Stari Grad, posvećene desetoj godišnjici terorističkih napada na New York, 11. septembra 2001 godine.

Moon je zahvalio Novaliću, koji se nakon posjete New Yorku ovoga ljeta, odlučio na izložbu 80 fotografija o snazi i otporu građana New Yorka 10 godina nakon napada. Autor izložbe je prof. Mehmed Akšamija.

Fotografije prikazuju tipične građane New Yorka i otkrivaju njegovu multikulturalnost, koja čini New York tako spektakularnim gradom, kazao je ambasador.

Pozivajući na održavanje jedinstva u borbi protiv terorizma, Moon je podsjetio kako su nakon terorističkih napada na New York i Washington države zajedno reagirale kako bi se smanjili kapaciteti terorističkih grupa. Pritom Sjedinjene Države ostaju odlučne da se sa svojim partnerima suprostave nasilju terorizma.

A najbolji način da se odgovori na terorizam je pokazati se jačim od straha, što su pokazali građani New Yorka usredsredivši se na stvaranje boljeg života za sebe i svoju djecu, o čemu se obilje dokaza može vidjeti na Novalićevim fotografijama, kazao je on.

Ambasador Moon je naglasio da su građani New Yorka, isto kao građani Sarajeva tokom ratne opsade i nakon nje, pokazali snagu da održe multikulturno društvo, uprkos svim iskušenjima.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen je ukazao na paradoks koji povezuje New York i Sarajevo - umobolnike koji su činili zločine, uz razliku što se to u New Yorku desilo za trenutak, a u Sarajevu je trajalo više od 1.400 dana.

Behmen je posebno osudio one koji zločine čine uime Boga, a griješe jer Bog voli ljude.

On je pozvao ne samo na verbalnu osudu terorizma, nego i na aktivan odnos prema terorizmu, koji treba sasijeći u korijenu.

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović je ocijenio da je taj brutalni čin obilježio kraj 20. stoljeća i pokazao kako teroristi ne biraju ni mjesto ni vrijeme te da su njihov cilj uvijek nevini ljudi.

Kazao je kako je na svima koji se bave sigurnošću da se obavežu na saradnju i budu istrajni u borbi protiv terorizma. Zaključio je kako je prevencija najbolji lijek protiv terorizma.

Uime federalnog premijera Nermina Nikšića, koji zbog ranije zakazanih obaveza nije prisustvovao događaju, te cijele Vlade Federacije koja je simbolično podržala izložbu, na svečanom otvaranju obratio se ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić, koji je rekao kako očekuje da će ova izložba pokazati istinsko razumijevanje i prijateljstvo između SAD i BiH.

Ukazao je na to kako se te poruke prijateljstva i mira prenose iz grada koji je preživio tragediju opsade - poruke građana Sarajeva građanima New Yorka da razumiju šta je tragedija, ali i da ljepota zajedničkog života može uvijek pobijediti.