Kultura
26

"Montevideo, vidimo se" otvorio 3. Tuzla film festival

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Srbijanski kandidat za ovogodišnjeg Oscara, film Dragana Bjelogrlića "Montevideo, vidimo se", otvorio je večeras u BKC-u 3. Tuzla film festival, koji će trajati do 14. septembra.

"Nažalost, reditelj Dragan Bjelogrlić je u New Yorku, a ostatak ekipe je na snimanju tako da večeras nisu sa nama. Ali, u Tuzlu će stići ekipe filmova 'Kauboji', 'Mamula', 'Klub 55'... Projekcije će se održavati na tri lokacije, u BKC-u, Narodnom pozorištu i kinu Kaleidoskop", kaže Boris Balta, direktor TFF-a.

Za Vilu TFF-a nadmetat će se blizu stotinu ostvarenja raspoređenih u kategorije: dugometražni, dokumentarni, animirani i kratki film. Organizator je, kao i lani, oformio i kategoriju amaterskog filma "Snimaj bilo čim", a na ovogodišnjem Tuzla film festivalu publika će moći odgledati i sekciju internacionalnog programa, odnosno 27 respektabilnih filmskih ostvarenja.

"Internacionlna sekcija je rezultat našeg ulaska u svjetsku porodicu festivala. Planirali smo da takvu kategoriju uvrstimo na petom TFF-u, ali veliki broj pristiglih filmova primorao nas je da to učinimo dvije godine ranije", kaže Boris Balta.

Publika će u kategoriji igranih filmova imati priliku pogledati pet regionalnih hitova. Pored "Montevideo, vidimo se", na repertoaru su i "Kauboji”, "Mostovi Sarajeva", "Mamula" i "Broj 55", a festival će zatvoriti dokumentarni film "Lauš", koji govori o tragičnom prekidu karijere glumca Žarka Lauševića.

Pored stotinjak projekcija filmova, tematski dio TFF-a sačinjavat će radionice koje će organizovati Srđan Šarenac i Nikola Kojo, zatim bit će organizovana druženja sa poznatim glumcima, izložba "Šekspir na filmu".

Ulaznice za projekcije na TFF-u su od 2 do 8 KM, a dio sredstava bit će uplaćen u humanitarne svrhe za pomoć unesrećenim građanima BiH u majskim poplavama.