Kultura
0

"Montevideo, vidimo se" otvara treći Tuzla Film Festival

Piše: D. B.
Srbijanski kandidat za Oscara, film "Montevideo, vidimo se", u srijedu 10. septembra otvorit će treći Tuzla Film Festival, a ekipa filma, kojeg je u regiji pogledalo oko milion ljudi, pojavit će se na crvenom tepihu u BKC-u Tuzla.

Kao i prethodnih godina filmovi na festivalu razvrstani su u četiri kategorije: dugometražni igrani film, kratki film, animirani film i dokumentarni film.

Na trećem Tuzla Film Festivalu organizator je odlučio da uvede sekciju internecionalnog programa u okviru koje će biti prikazano 27 revijalnih ostvarenja, a publici će se predstaviti autori iz Italije, Kanade, Indije, Mađarske, Njemačke, Irana, SAD-a, Velike Britanije, Australije, Španije, Tajvana i Grčke.

"Imamo stotinjak filmova koji će biti u takmičarskom dijelu festivala. Uprkos velikim nesrećama koje su u 2014. godini pogodile BiH, uspjeli smo organizovati festival i, nadam se, zadržati nivo profesionalnosti i kvaliteta od prošle godine", kaže Boris Balta, direktor TFF-a.

U konkurennciji dugometražnih filmova, koji konkirušu za Vilu TFF-a, publika će pored ostalih ostvarenja imati priliku odgledati i regionalni horor film "Mamula", koji je premijerno prikazan na beogradskom FEST-u.

Program kratkih filmova, kojeg će činiti 24 projekcije, otvorit će bh. film "Očaj", a program animiranih filmova koji će biti prikazivani u kinu "Kaleidoskop" otvorit će hrvatski film "Vremeplov".

I u trećem izdanju TFF-a organizator je posebnu pažnju posvetio sekciji "Snimaj bilo čim" u okviru koje će amateri svih generacija imati priliku prezentirati svoje filmske radove.

Bitan segment festivalskog programa su i tematske radionice, koje će voditi Srđan Šarenac, nagrađivani filmski reditelj, scenarist i producent i poznati glumac Nikola Kojo. Također, u okviru festivala posjetitelji će moći vidjeiti i filmsko-dokumentarnu izložbu "Šekspir na filimu" koju će prirediti prof.dr. Srđan Vukadinović sa saradnicima Asjom Kunto i Damirom Pirićem.

Festival će zatvoriti dugometražni dokumentarno-igrani film "Lauš", koji prati život glumca Žarka Lauševića i njegovu uspješnu karijeru, koju je prekinula tragedija 1993. godine, a stručni žiri će najboljim ostvarenjima dodijeliti Vile TFF-a.