Kultura
0

Monodrama "Volio sam Eminu opasno po život" na sceni SPKD "Prosvjeta"

FENA
Poetska drama o ljubavi Alekse Šantića "Volio sam Eminu opasno po život" autora Ratka Orozovića premijerno će biti izvedena 7. aprila na sceni Srpskog prosvjetno-kulturnog društva "Prosvjeta" u Sarajevu.

Ulogu Alekse ponijet će Slaven Vidak, dok će Šantićevu Eminu uprizoriti Aida Šošić. Kostimografiju potpisuje Berina Karahasan.

Govoreći o motivima odabira Šantićevog opusa za monodramu, Orozović je istaknuo danas na konferenciji za medije u Sarajevu da je još prije pet godina odlučio postaviti na scenu poeziju ovoj čuvenog pjesnika sa željom da osvijetli njegovu ljubavnu nit, odnosno ljubavne jade koje je proživljavao cijeli život.

"Želio sam da uđem u suštinu Šantićeve ljubavne poezije i dugo je studirajući otkrio sam koliko je i kakve ljubavne jade i mladi i stari Šantić imao. On nije imao samo Eminu, već se zaljubljivao u mnoge žene dokazujući da ljubav nema granice. Ipak, Emina je zasigurno bila Šantićeva inspiracija, jer se u njegovoj poeziji pojavljivala više puta", istaknuo je on.

Za glumca Slavena Vidaka bilo je veliko zadovoljstvo mjesecima se "družiti" s prelijepom Šantićevom poezijom. Posebno mu je drago što će njegovu poeziju moći približiti i mostarskoj publici.

"Ja ne igram Aleksu Šantića, već imam tu osjetljivu ulogu da publici prenesem te jake emocije koje je pjesnik unio u svoju poeziju", izjavio je Vidak.

Zadatak glumice Aide Šošić bio je, kako je istaknula, oživjeti Eminu, ali i pjevati pjesme koje je Šantić preveo ili sam napisao.

Naglasila je da je rad na ovoj monodrami njeno prvo iskustvo te vrste, koje joj je otkrilo nove Šantićeve pjesme, ali i drugačiji pogled na njegovu poeziju.

Monodrama će biti izvedena i pred mostarskom publikom 8. aprila na maloj sceni Mostarskog pozorišta.