Kultura
0

Molijerov "Građanin plemić" nakon 30 godina na sceni Narodnog pozorišta

FENA
Na sceni Narodnog pozorišta, u koprodukciji s Festivalom "Sarajevska zima", u četvrtak će biti postavljena predstava "Građanin plemić" po tekstu Jeana-Baptiste Poquelina Molijera u režiji Larija Zappia.

Tim povodom je u Narodnom pozorištu upriličena pres-konferencija na kojoj su o svevremenosti Molijerovih tekstova govorili direktor Narodnog pozorišta Gradimir Gojer, direktor "Sarajevske zime" Ibrahim Spahić, direktor Drame Ermin Sijamija, te glumci Mirvad Kurić i Belma Salkunić.

Gojer je istakao da je zadaća Narodnog pozorišta da propituje teatarsku klasiku. A kad je riječ o konkretnom Molijerovom komadu, on je na sceni ove teatarske kuće bio postavljen prije 30 godina.

Kad je riječ o Molijeru Gojer je istakao da je on bio istinski teatarski pisac, ali i autor koji je propitivao ljudske mane i nedostatke. On je istakao da je ovaj komad ma kako davno nastao još aktuelan. Kao da je pisan jučer, a ne prije nekoliko stotina godina.

Ibrahim Spahić je rekao da je Molijerov "Građanin plemić" vjerovatno jedan od najinteligentnijih dramskih tekstova.

Direktor Drame Narodnog pozorišta Ermin Sijamija, podsjetio je da ova teatarska kuća već nekoliko mjeseci nije imala značajan tekst na velikoj sceni.

Kako je Sijamija rekao tragajući za tekstom koji bi obradovao publiku, ali i ansambl odlučio se za "Građanina plemića".

Sijamija je također istakao da je glavna uloga u ovoj predstavi (Gospodin Ž.(urden) kao pisana za glumca Mirvada Kurića.

Kad je riječ o samoj predstavi Sijamija smatra da je postavka urađena tako da predstava može biti razumjiva na svim scenama svijeta te izrazio nadu da će "Građanin plemić" biti i izvozni proizvod.

Za nosioca glavne uloge Mirvada Kurića Molijerov tekst je čista klasika, ali ne klasika u smislu kostima ili scenografije nego klasika kao univerzalni teatarski jezik.

U predstavi glume: Mirvad Kurić, Belma Salkunić, Slaven Vidak, Ermin Sijamija, Vedrana Seksan, Aldin Omerović, Sanela Pepeljak, Amra Kapidžić, Riad Ljutović, Dženita Imamović, Aleksandar Seksan, Amina Begović...

Scenografiju potpisuje Vesna Štrbac, a kostimografiju Vanja Popović.