Kultura
202

Moje tijelo, moja teritorija: Ispred Katedrale izveden performans posvećen silovanim ženama

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Večeras je na trgu ispred sarajevske održan ulični performans u sklopu 10. izdanja festivala ženske umjetnosti i kulture Pitchwise.

Ispred sarajevske katedrale izveden je ulični performans "Moje tijelo, moja teritorija" koji su izvele aktivistice i članice skupine ACT Women iz Srbije, posvetivši je svim ženama koje su preživjele seksualno zlostavljanje.

Ovaj performans govori o složenom procesu kroz koji prolazi žena s iskustvom seksualnog nasilja. Performans prati ovaj proces, od momenta nasilja do trenutka kada žena prijavi silovanje policiji i ohrabri se da kaže: žena nikad nije kriva za silovanje, sramota je nasilnikova.

Pored gošći iz Srbije, ispred sarajevske Katedrale nastupila je i grupa Girl Be Heard, neprofitna teatarska skupina iz Sjedinjenih Američkih Država čiji performansi ispituju feminizam u 21. stoljeću i ono šta je potrebno da napravi globalni pokret iz perspektive djevojaka starosti od 12 do 21 godine.

Skupina "Girl Be Heard" se bavi globalnim problemima koji imaju utjecaja na djevojke, kao što su nasilje ili trgovina ljudima, s glavnim ciljem da osnaže mlade žene da ispričaju svoje priče.