Kultura
10

"Moje drvo slatke naranče": Knjiga bola, patnje i odrastanja

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Promocija knjige "Moje drvo slatke naranče" brazilskog pisca Joséa Maura de Vasconcelosa o životnoj drami i odrastanju jednog siromašnog dječaka prezentirana je u Sarajevu u saradnji izdavačke kuće "Dobra knjiga" i bivšeg rektora Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu (IUS) Recai Aydina.

Knjiga je prevedena na Aydinovu inicijativu. On je kazao da mu je želja bila da da doprines bh. društvu prije nego što se vrati u svoju domovinu, budući da je u BiH boravio kao predavač i bivši rektor na IUS-u. Kako nam je pojasnio njegova prva ideja bila je da na bosanski jezik prevede 100 kapitalnih djela turske književnosti, no desilo se da je prva knjiga prevedena sa portugalskog jezika.

"Knjiga je prvi put izdata 1968. godine. U Turskoj je prvi put izašla 1993. i od tada je doživjela 115 izdanja. Ja sam je prvi put pročitao kada sam imao 17 godina i knjiga me se veoma dojmila. Ostavila je golem uticaj na moju osobnost", pojasnio je Aydin.

Kako je pojasnio ovu knjigu nije mogao naći prevedenu ni na jedan jezik sa ovog govornog područja tako da se u saradnji sa izdavačkom kućom "Dobra knjiga" obratio brazilskoj ambasadi te je na taj način započeo projekat prevođenja knjige "Moje drvo slatke naranče". 

Aydin je pojasnio da je potpisao ugovor za autorska prava za ovu knjigu na području Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore te da će prvo izdanje za ovaj dio svijeta izaći upravo u BiH. 

"Priča je ovo bola i patnje i veoma je tužna knjiga. Mislim da se građani BiH mogu dosta poistovjetiti sa likovima u knjizi, jer djeca koja su ovdje rođena tokom godina posljednjeg rata imala su slična ograničenja i nedostatke kao i djeca koja žive u siromaštvu", kazao je Aydin. 

Bh. književnik i promotor knjige Hadžem Hajdarević kazao je da je knjiga tipična drama odrastanja jednog dječaka koji ima sve predispozicije da bude autsajder i u životu i u svemu onome što ga okružuje, a on se trudi da vlastitom energijom pokuša sebe nametnuti u svijetu u kojem živi. On je dodao da se čitatelji uz ovu knjigu mogu opustiti i osjećati ugodno.

Knjiga je zapravo trilogija i planirano je izdavanje i nastavaka, no prema mišljenju Aydina prvi dio je znatno bolji od ostalih. 

IUS