Kultura
0

Modna revija i aukcija bosanskih rukotvorina

FENA
Bošnjački institut: Domaćin revije
Bošnjački institut: Domaćin revije
Peta po redu modna revija i aukcija bosanskih rukotvorina u okviru humanitarne kampanje "Više od obične kupovine" održana je u četvrtak, 1. juna u prostorijama Bošnjačkog instituta u Sarajevu.

Organizator kampanje je nevladina organizacija "Bosanske rukotvorine" koja od 1995. pomaže ženama iz cijele Bosne i Hercegovine da zarade za život organizujući izradu i prodaju rukotvorina.

Kako je saopćeno iz organizacija "Bosanske rukotvorine", manekenke i manekeni iz modne agencije "NovamaS", te mali prijatelji Bosanskih rukotvorina odlično su predstavili kolekciju za odrasle "Proljeće/Ljeto 2006" i dječiju kolekciju "Proljeće/Ljeto 2007", a prisutni gosti su se zabavili na aukciji koju je vodio prvi zamjenik visokog predstavnika ambasador Lawrence Butler i svojom kupovinom podržali projekat.

Prvi put su se predstavili i svi koji stoje iza kvalitetnih ,,BHcrafts" proizvoda: žene uključene u projekat, članovi tima Bosanskih rukotvorina i upravni odbor.

Aukcijom je prikupljeno 4.731 KM, dok je dodatnih 6.000 KM ostvareno prodajom poslovnih poklona firmama i institucijama iz Bosne i Hercegovine. Dvadeset posto sredstava prikupljenih prodajom na aukciji će se i ovaj put uplatiti dječijem domu "Bjelave", Sarajevo.

Prikupljena sredstva će omogućiti da se žene iz raznih krajeva BiH educiraju i opreme za učestvovanje u projektu i ostvare prihode za sebe i svoje porodice. Time će se omogućiti i daljnji rast asortimana i proizvodnje proizvoda koji se sve više traže u BiH ali i u SAD-u, Francuskoj, Engleskoj, Japanu i drugim zemljama gdje su dostupni kroz partnerske trgovine i prodaju putem interneta na stranici www.bhcrafts.org.

U saopćenju se navodi da su znatno važniji dugoročni rezultati ove kampanje: osvješćivanje javnosti o radu organizacije, novi prijatelji "Bosanskih rukotvorina", novi kupci i nove žene koje će se uključiti u ovu organizaciju.

Kampanju su podržali: zlatni kupac: Raiffaisen bank i Vlada Kantona Sarajevo, medijski pokrovitelji: Radio Stari Grad i OBN televizija, te pokrovitelji/sponzori: Bošnjački institut i FedEx.

Aukciju su podržali: 1. međunarodni muzički Zetra Festival, Sarajevo Film Festival, Ambasada Kraljevine Nizozemske, Ambasada Republike Austrije, Ambasada Republike Mađarske, Ambasada Arapske Republike Egipat, Ambasada Islamske Republike Pakistan, Ambasada Republike Turske, Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Ambasada Republike Njemačke, Michele Sumka, Robert i Peggy Barry, Hamdija Šaković, Kay Polanski.

U narednom periodu, organizacija će se fokusirati na promociju dječije kolekcije "Proljeće/Ljeto 2007" na ino tržištu učešćem na sajmovima u Belgiji, Švicarskoj i Njemačkoj, te jačanju malih i srednjih preduzeća iz sjevero-istočne BiH uključene u izradu rukotvorina kroz projekat "Centar za transfer tradicionalnih vještina izrade rukotvorina" koji se realizuje uz podršku Europske Unije.

Bosanske rukotvorine se mogu kupiti u Sarajevu: STR "Bilic", Ćulhan 1, "BHcrafts" d.o.o. Ćulhan 11, Buybook knjižarama u Radićevoj i Cafee Karabit, Duty free shop, Aerodrom Sarajevo, Tuzli: STILL M, Stupine B-7 i Mostaru: Mostarska kuća, Stari Most bb.