Kultura
10

Moamer Kasumović i Zana Marjanović u predstavi "Ljupaf"

Klix.ba
Na sceni Kamernog teatra 55 će u ponedjeljak, 3. novembra u 20 sati biti izvedena popularna komedija "Ljupaf", u kojoj su uloge ostvarili glumci Muhamed Hadžović, Moamer Kasumović i Zana Marjanović.

Predstavu "Ljupaf" na scenu Kamernog teatra je postavio američki glumac, reditelj i profesor Ronald Rand koji o predstavi kaže:

"Volim se smijati, a Murray Schisgal je napisao veoma zabavan komad kojem se smijemo, s kojim se smijemo i oko kojeg se smijemo. Kakva blagodat! Kako ova komedija, čija se radnja odvija 1960-tih godina u Brooklynu, u New Yorku, može danas dotaknuti naš život? Jednostavno: zato jer se svi mi volimo smijati i svi želimo osjetiti ljubav.Također, "Ljupaf" pokreće niz pitanja o životu: Šta je ljubav? Kako je naći? I kad je nađemo, kako je održati u životu u ovom svijetu koji ponekad izgleda potpuno okrenut naopačke?"

Komedija Murraya Schisgala, "Ljupaf", govori o ljudskim odnosima. Konkretno, riječ je o dvojici školskih prijatelja – neprilagođenom Harryju i materijalističkom oportunistu, Miltu – koji se ponovno susreću jednoga dana kada Milt spriječi Harryja u pokušaju da skoči sa bruklinskog mosta. Obojica pronalaze način da riješe vlastiti problem tako što jedan drugoga ponovno vrate u život, a Milt u Harryju vidi priliku da ostvari svoje planove. On želi ostaviti svoju ženu Ellen zbog druge,i namješta priliku da Harry upozna njegovu ženu. Kada se Harry i Ellen upoznaju, oni se "zaljube jedno u drugo", ali ubrzo Ellen i Milt shvate da su ipak njih dvoje stvoreni jedno za drugo i oni se ponovno spajaju u njihovoj "ljupafi".

"Kada je komad premijerno izveden na Broadwayu 1964. godine, svijet je bio mnogo drugačiji od današnjeg. Pa ipak, ljudi se nisu toliko izmijenili od tada. Još uvijek tražimo način kako da živimo jedni s drugima, da volimo jedni druge, da shvatimo smisao svijeta u kojem živimo", ističe reditelj Rand.

"Ljupaf" je premijerno izvedena u oktobru 2013. godine, a do sada je vidjela ne samo sarajevska, nego i publika u drugim bh gradovima i u zemljama regiona.

Ulaznice se mogu rezervisati na telefon 033 550 475 i na e-mail [email protected].