"Umjetnik o umjetnicima"
0

Mladi umjetnik Sanjin Mašić otvara izložbu (Anti)karikatura na Ilidži

Piše: N. J.
Neki od Sanjinovih radova
Neki od Sanjinovih radova
Mladi umjetnik iz Sarajeva Sanjin Mašić u četvrtak u 19 sati otvorit će svoju prvu samostalnu izložbu pod nazivom "(Anti)karikatura" u starom kinu Igman na Ilidži.

Serijal "(Anti)karikatura" rađen je crtačkom tehnikom u olovci na bijelom papiru sa malim uplivom kolaža i instalacije. Predstavlja lica i naličja 54 umjetnika iz domena lijepih umjetnosti, filma, književnosti i muzike 20. i 21. vijeka. Pedeset peta je autorova antikarikatura u minusu.

Sanjin Mašić
Sanjin Mašić
"Serijal se može posmatrati po principu 'umjetnik o umjetnicima kroz umjetničku formu'. Nadam se da će izložba biti dobro posjećena i bilo bi mi drago ako bih zainteresovao ljude za rad umjetnika koje sam predstavio, a koji su kroz svoj rad postavili fundamentalne osnove za stvaranje novih umjetničkih formi", rekao je Mašić za Klix.ba.

Dodaje kako serijal nema za cilj da propagira, idealizira, glorifikuje, nametne, ismije i slično. "Uloga deformiteta ima za osnov zabavni karakter u korelaciji sa edukativnošću zbog samih djelatnosti nacrtanih ličnosti, razbijanje monotonije, te traganje za novim formama", istakao je.

Izložba na Ilidži će trajati pet dana.

Sanjin Mašić rođen je 1986. godine u Sarajevu. Završio je Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, te diplomirao na Akademiji lijepih umjetnosti u Beogradu, na odsjeku Grafički dizajn. Bavi se tipografijom, ilustracijom, stripom, slikarstvom, crtežom i karikaturama.