Okuplja se 70.000 učesnika
0

Mladi iz BiH na Festivalu svjetskih kultura u Berlinu

FENA
Osnovna muzička škola Ilidža
Osnovna muzička škola Ilidža
Na Olimpijskom stadionu u Berlinu, 2. i 3. jula, održat će se Festival svjetskih kultura, jedinstven događaj koji će okupit 70.000 učesnika iz 151 zemlje svijeta.

Kao predstavnici BiH priliku da sudjeluju na Festivalu, koji promoviraju različitosti kultura pet konitinenata, dobilo je 30 učenika Osnovne muzičke škole sa Ilidže.

Oni će kao prateći dječiji zbor Gorana Karana, hrvatskog muzičara, izvesti centralnu pjesmu ovog događaja pod nazivom "All The Colors Of The Rainbow“ .

Sam Festival, osmišljen je kao grandiozna proslava različitih kultura svijeta, a cilj mu je promocija mira u svijetu.

Pored ostalih, na festivalu će učestvovati priznati svjetski umjetnici, te 2.000 gitarista, 3.000 pjevača, 500 afričkih bubnjara, 30 vrhunskih pijanista, 1.000 yoga-plesača, kao i visoki dužnosnici vlada koji će sudjelovati u konstruktivnom dijalogu.

Kako je najavljeno dvodnevna druženja na Olimpijskom stadionu u Berlinu osmišljena su tako da učesnici sa pet kontinenata na paviljonima predstave ljepote svih svjetskih kultura kroz lokalne plesove, muziku, književnost i međukulturalne dijaloge.

Paviljoni će, također, ugostit i Petu međunarodnu konferenciju žena. Kroz promociju pod nazivom "Slaveći raznolikosti i obogaćen život“,

Festival se dešava na 30. godišnjicu međunarodnog humanitarnog nevladinog udruženja sa posebnim statusom pri UN-u – Art of Living foundation - Udruženja Umijeće življenja.

Začetnik fondacije Umijeće življenja, Sri Sri Ravi Shankar, kojeg je magazin Forbes nedavno proglasio petim najmoćnijim Indijcem svijeta, poručio je da je ‘izbor za ovaj događaj pao na Olimpijski stadion u Berlinu jer se ovaj grad nalazi u srcu Evrope i veza je između istoka i zapada'.