Kultura
32

Mladi bh. reditelj u Rimu: Ostaju samo najbolji i najpožrtvovaniji

FENA
Ado Hasanović
Ado Hasanović
Mladi bosanskohercegovački reditelj Ado Hasanović jedan je od samo šest studenata koji će u naredne tri godine pohađati studij režije na prestižnoj filmskoj akademiji Centro sperimentale di cinematografia (CSC) u Rimu, koja ima izuzetno visoke kriterije za upis i gdje se na studij prijavljuje veliki broj studenata.

"Upis u ovu školu za mene znači sve. Prije svega, mogućnost za većim i širim znanjem, a kasnije i mogućnost za većim projektima i poslom. Škola ima puno pravila i na kraju oni koji su najbolji, najpožrtvovaniji i koji su s najvećim fokusom došli da studiraju, oni i ostaju", kaže Hasanović u razgovoru za Agenciju Fena.

Ovaj Srebreničanin je početkom godine primljen na ovu akademiju, kao jedan od troje stranaca, nakon što je položio ispit na italijanskom jeziku koji je sam naučio u BiH.

"Od 12 studenata koji su primljeni u školu za reditelje početkom januara u prvom semestru, tri studenta su odustala, a ostali su se borili za prolazak među šest najboljih", ističe ovaj mladi bh. reditelj.

Navodi da je u prethodna tri mjeseca napisao 27 filmskih priča, napravio više od 3.000 fotografija, uradio tri foto-videofilmske priče i snimio dva kratka filma. Svi radovi su prezentirani na akademiji, ocjenjivani od nekoliko profesora iz različitih filmskih sektora, a za mnoge vježbe i radove dobio je feedback u pismenoj formi.

Hasanović je završio Sarajevo Film Academy (SFA), odsjek režija, u klasi profesora Nenada Dizdarevića. Tokom studiranja čuo je za školu Centro sperimentale di cinematografia, gdje je želio nastaviti školovanje.

"Prije upisa razgovarao sam s puno prijatelja iz Italije i BiH koji su mi govorili da me neće primiti, jer se uvijek prijavljuje mnogo studenata te da su kriteriji za upis na CSC veliki. Nisu mi uspjeli promijeniti mišljenje, bio sam optimist", naglasio je.

Diplomirao je s kratkim filmom "Mama", koji je prikazan na 19. Sarajevo film festivalu, a koji će, najavljuje, biti prikazan na bh. festivalu u Njujorku 3. maja.

Svoj prvi film "Predrasude" uradio je 2007. godine za projekt "Let's act together is better" u Strugi, s mladima iz Italije, Francuske, Makedonije i BiH. Učestvovao je i na Sarajevo Talent campusu 2008. u sklopu Sarajevo film festivala.

Također, pet godina je bio kreativni direktor kratkog film festivala "Srebrena traka".

Dokumentarni film "Ja sam iz Srebrenice" snimio je i režirao u produkciji Udruženja "Prijatelji Srebrenice", a film je dobio specijalno priznanje za najbolji studentski film na Mostarskom film festivalu 2008.

Ovaj rođeni Srebreničanin napravio je nekoliko filmova posvećenih Srebrenici, ali o svom rodnom gradu ne priča mnogo i kaže "Srebrenica je u mom srcu".

Govoreći o tome zašto se opredijelio za poziv reditelja, Hasanović objašnjava da je "film magija i da je u filmu sve moguće".

Kao uspješni mladi reditelj dobitnik je niza nagrada, a za svoj film "Plavi Viking u Sarajevu" dobio je tri nagrade za najbolji dokumentarni film na festivalima u Amsterdamu, Bukureštu i Banjoj Luci.

Njegov novi dokumentarni film "Memorie Condivise" ("Zajednička sjećanja") bit će premijerno prikazan 27. aprila u Bologniji.