Kultura
1

Mlade snage u akciji: Ne dozvolimo da Historijski muzej doživi sudbinu Zemaljskog

Klix.ba
Učenici JU Gimnazija Obala iz Sarajeva udružili su svoje snage i kreativnost kako bi prikupili sredstva potrebna za sanaciju krova Historijskog muzeja BiH. Mlade bh. snage odlučile su da se aktiviraju, pomognu i spriječe da Historijski muzej doživi sudbinu Zemaljskog muzeja.

U saradnji s drugim srednjim školama iz Sarajeva, JU Gimnazija Obala organizovat će manifestaciju "Od Kulina bana do današnjih dana" koja će se održati 8. februara s početkom u 12:30 sati u prostorijama Historijskog muzeja BiH. Njihov moto je "Upoznajmo prošlost da bismo zavoljeli budućnost".

"Oživjet ćemo i predstaviti najznačajnije periode iz historije BiH, od Kulina bana do današnjih dana, kako i sam projekt nosi naziv. U okviru ove manifestacije posebnu pažnju ćemo posvetiti sjećanju na Zimske olimpijske igre u Sarajevu. U sobi sjećanja izložit ćemo eksponate iz tog perioda, te proslaviti Vučkov 30. rođendan", kazali su učenici Alem Hamzić i Ajša Džindo.

Kako bi se prikupilo što više sredstava učenici će organizovati i prodajnu izložbu likovnih radova srednjoškolaca iz Kantona Sarajevo. Učenici su istakli kako žele skrenuti pažnju javnosti na propadanje izuzetno vrijedne i značajne kulturne baštine naše zemlje, te otrgnuti od zaborava bh. historiju kako ne bismo izgubili svoj kulturni identitet.

"Kad se male ruke slože, sve se može! Ne dozvolimo da se Historijski muzej BiH dovede u istu situaciju kao i Zemaljski muzej", poručili su učenici JU Gimnazija Obala.

Projekt "Od Kulina bana do današnjih dana" provodi se uz podršku NVO Infohouse.