Kultura
8

Mjuzikl "Streetlight" 31. jula u Sarajevu

FENA
Foto: KTA
Foto: KTA
Nadbiskupijski centar za pastoral mladih "Ivan Pavao II" uime Katoličke crkve u BiH, od 27. jula do 3. augusta organizira veliki internacionalni projekt Go4Peace, u kojem sudjeluje više od 180 mladih iz 16 evropskih država, kao i mladi iz SAD-a.

Mladi će sedam dana živjeti zajedno, razgovarati o miru, jedinstvu, demokratiji i pomirenju. Kroz zajednički rad i iskustva jedni druge će poučavati i ukazivati na temelje mira i pomirenja.

Vrhunac projekta je izvedba mjuzikla "Streetlight", čija će prva izvedba biti 31. jula, a bit će održana u sportskoj dvorani Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih "Ivan Pavao II" u Sarajevu, gdje će mladi poslati poruku mira.

"Katolička crkva u BiH je ujedinjena u zajedničkom programu kreiranja pozitivne klime i dobre energije u suživotu svih u BiH. Ove godine, tačno 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih 'Ivan Pavao II' želi poslati drugačiju poruku cijelom svijetu - poruku mira", kazao je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Mjuzikl "Streetlight" međunarodnog benda priča je o prijateljstvu koje pokazuje da je moguće jedinstvo među ljudima.

"Mjuzikl 'Streetlight' priča je o prijateljstvu Charlesa i Jordana u zloglasnoj četvrti Chicaga šezdesetih godina proteklog stoljeća, u kojoj vladaju ratovi bandi, nasilje i beznađe. Njihovo prijateljstvo u suprotstavljene bande mladeži unosi ljudsko razumijevanje i bliskost, vrednote pouzdanosti i bratstva i pokušava odgovoriti za što se isplati živjeti i umrijeti. Charles je zaista postojao, ubijen je 1969. godine u sukobu bandi, a Jordan je izmišljen", rekao je svećenik iz Njemačke Meinholf Wacker.

"Streetlight“ je mjuzikl u dva čina o istinitoj priči i pod jasnijim svjetlom. To je priča o životu, priča o pronalasku nečega za što vrijedi živjeti i umrijeti.

"Mlada generacija čezne za novom vizijom svijeta, a i oni sami žele biti dio te vizije. Upravo zbog toga smo ih i pozvali da budu dio projekta Go4Peace. Mi smo također pokušali, zajedno s njima biti dio vizije ujedinjenja čovječanstva", kazao je Wacker.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih "Ivan Pavao II" tokom svog dugogodišnjeg djelovanja imao je priliku organizirati, uz postojeće projekte, i nekoliko događaja koji su bili međunarodnog karaktera.

Sve projekte NCM-a Ivan Pavao II vežu tri vrlo bitne dimenzije: obrazovanje, duhovnost, susreti, kazao je direktor Centra Šimo Maršić.

"Stoga nam je uistinu čast da smo uime Katoličke crkve u BiH mogli biti organizatori i domaćini projekta Go4Peace, kroz koji se najviše provlači ideja susreta. Susreta mladih koji dijele iste ideale i ambicije, koji žele vlastitom promjenom i izgradnjom, kroz upoznavanje drugih kultura i običaja, stvarati u svojim sredinama ozračje mira i prihvaćanja drugih i drugačijih", kazao je Maršić.

NCM "Ivan Pavao II", volonteri i sudionici projekta iz BiH žele pokazati kako je život, iako ponekad težak, u Bosni i Hercegovini itekako moguć, i da su spremni na ovim prostorima živjeti u miru, mir zagovarati i širiti, mišljenja je Maršić.