Kultura
52

Mjuzikl "Footloose" na sceni Narodnog pozorišta

FENA
U produkciji Instituta za muziku, teatar i multimediju, a u saradnji s Muzičkom akademijom Sarajevo, Akademijom scenskih umjetnosti i Akademijom likovnih umjetnosti, 13. juna će u Narodnom pozorištu Sarajevo premijerno biti izveden mjuzikl “Footloose”, hit iz 1984. godine.

Nakon uspjeha studentske predstave “Briljantin”, koja se četiri puta reprizirala u NPS-u u 2013. godini, u ovom “lakonogom” mjuziklu i ove godine učestvuju studenti svih odsjeka Muzičke akademije, ali prvi put pridružuju se i Akademija scenskih umjetnosti i Akademija likovnih umjetnosti čiji će studenti biti zaduženi za režiju kao i scenografiju, te kostimografiju.

Na pres-konferenciji povodom premijere predstavnicima medija su se obratili dekan Muzičke akdamije Sarajevo profesor Ivan Čavlović, te Alma Ferović iz Instituta za muziku, film i multimediju, reditelj Emin Hajrić, pijanistica i korepetitorka Aida Mušanović.

Čavlović je naglasio da je Muzička akademija uvela projekte koji tematiziraju popularnu muziku na sceni.Tako je publika prošle godine mogla vidjeti adaptaciju filma i mjuzikla „Briljantin“, ove „Footloose“,a iduće kako je Čalović rekao nada se da će na scenu biti postavljen mjuzikl „Kosa“.

On je istakao značaj saradnje umjetničkih akademija na ovakvim projektima.

Emin Hajrić koji je uz Irfana Avdića reditelj mjuzikla rekao je da im je to bilo prvo iskustvo s ovim žanrom te uputio pohvale ekipi mjuzikla.

U mjuziklu učestvuje oko četrdeset aktera.

Koreograf je profesorica i baletna pedagogica Samra Mlinar-Mandić.

Osim Mlinar-Mandić, muzičku režiju potpisuje Alma Ferović-Fazlić, režiju Irfan Avdić i Emin Hajrić, aranžmane Adnan Mušanović a korepeticiju Aida Mušanović.

U naslovnim ulogama gledat ćemo: Leonarda Šarića, Melisu Hajrulahović-Tomić, Tarika Mulaomerovića, Nikolinu Vujić, Aidu Mušanović, Alena Hadžića, Ivana Susca, Negru Čičić, Ajselu Zoronjić, Narcisa Zečića, Adisa Pirića, Irmu Mulić i mnoge druge.

Kao i prošle godine produkcija će imati specijalnog gosta Fuada Backovića Deena.

Kako je istakla Alma Ferović, zbog tragičnih zbivanja u BiH bila je dilema da li da se premijera pomjeri ili ne. Ipak, s obzirom na to da su „gosti“ na sceni Narodnog pozorišta, te da su dva mjeseca članovi ekipe vrijedno radili ostalo je pri ranijem datumu.

Međutim, posjetioci mjuzikla imat će priliku da ubace donacije u za to predviđene kutije.

Karte za premijeru 13. juna su rasprodane, a prva repriza je 3. jula.