Kultura
0

"Mjesec banjalučkog karnevala" počinje 15. maja

FENA
U banjalučkom Domu omladine 15. maja, tačno u podne, bit će otvoren "Mjesec banjalučkog karnevala“, koji će trajati do 31. maja.

Na otvaranju ove kulturno-zabavne manifestacije pojavit će se banjalučke mažoretkinje, karnevalska grupa "Grigorov let“, maskota karnevala - golub Grigor i mnogobrojni gosti i prijatelji Banjalučkog karnevala, najavluju organizatori.

Istog dana bit će organizovana promocija knjige dječijih literarnih i likovnih radova o temi "Moj grad - karnevalski grad“, koji su pobijedili na konkursu, koji je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske organizovalo u svim osnovnim školama i vrtićima.

Knjiga će izaći u saradnji s banjalučkom "Besjedom“, u okviru edicije "Grigorova slagalica“.

Od 15. do 31. maja bit će otvorena izložba dječijih likovnih radova o temi "Moj grad - karnevalski grad“ i izložba fotografija s likom maskote Banjalučkog karnevala - golubom Grigorom.

U subotu, 23. maja, ulicama Banje Luke prošetat će oko 3.000 učesnika međunarodne dječije karnevalske povorke, uglavnom djece iz vrtića i učenika osnovnih škola iz petnaestak gradova Republike Srpske i zemalja bivše Jugoslavije.

Svaka karnevalska grupa imat će zadatak inspiriran likovima iz dječije mašte, a prije početka dječijeg karnevala bit će održan izbor "Princa i princeze" karnevala.