Kultura
21

"Mizoginijo, čuvaj se!": Uskoro počinje 9. PitchWise, festival ženske umjetnosti i aktivizma u BiH

Klix.ba
U periodu od 11. do 14. septembra u Sarajevu će biti održan 9. po redu PitchWise, festival ženske umjetnosti i aktivizma u BiH, uz slogan "Mizoginijo, čuvaj se!"

Feministički PitchWise (PW) festival ženske umjetnosti i aktivizma u BiH okuplja umjetnice i aktivistkinje različitih generacija iz države i svijeta, koji organizuje Fondacija CURE.

Ove godine će na PW svoje radove predstaviti preko 50 umjetnica, muzičarki, teoretičarki, voditeljica radionica, književnica, feministkinja iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Kosova, Meksika, Njemačke, Švedske, Velike Britanije i Libana.

Otvorenje PW će se desiti u četvrtak, 11. septembra 2014. godine sa početkom u 12.00 sati u Galeriji MAK u Sarajevu.

Cjelokupni PW program možete naći web stranici Fondacije CURE, a možete ih pratiti i na Facebook stranici PitchWise.

PitchWise 2014. godine ima centralnu temu - "Valovi feminizma – ženska historija i feminističko nasljeđe u 21. stoljeću", za koju se vezuju prva tri vala feminizma i predstavljanje četvrtog vala feminizma. Jedno od ključnih obilježja ovogodišnjeg PitchWise festivala jeste fokus na učešće žena u pozitivnim društvenim promjenama, pokretima, revolucijama kao globalni ženski pokret.

PitchWise će ove godine otvoriti prostor za predstavljanje svih valova feminizma širom svijeta i fokusirati se na ženski otpor svim patrijarhalnim, heteronormativnim sistemima, ispitujući na koji su način žene širom svijeta kreirale pokrete i bavile se pitanjima mizoginije u njihovim područjima djelovanja, te kako su uspijevale da naprave promjene u društvima koje ne prepoznaje žene kao njihove ravnopravne članice.

Iz ovogodišnjeg festivalskog programa, organizatorice izdvajaju:

Predavanje "Ženska strana revolucije" - Krystel Tabet (Liban)

Na ovom predavanju će se govoriti o izazovima s kojima se suočavaju žene u Arapskom svijetu, iz perspektive žene iz Arabije, o ženama u medijima, kako mediji predstavljaju žene Arapskog svijeta, te kako to doprinosi stereotipima i rodnoj jednakosti. Također će se razgovarati o načinu borbe za jednakost, religiji i feminizmu, te zapadnjačkom feminizmu u ambijentu Orijenta. Učesnici/ce će također imati priliku da čuju o uspješnim pričama nevjerovatnih zagovaračkih kampanja, te savjete o tome kako da žene ovih prostora nastave svoju borbu.

Predavanje "IV val feminizma u praksi – Žene u cyber prostoru"

Predavanje koje govori o iskustvima jedne od predstavnica IV vala feminizma, koji je definisan prvenstveno tehnologijom, a Criado Perez (Velika Britanija) je učestvovala u kampanjama koje zahtijevaju bolju zastupljenost žena u britanskim medijima i veću zastupljenost žena na novčanicama.

Predstava "Čekaonica"

Predstava koja prati odnos između majke i kćerke, između žena i muškaraca, predstava o ulozi majke, o podršci, o ženskom zdravlju, abortusu, tretmanu trudnica u zdravstvenim ustanovama i stanju u društvu. Ovo je novi komad feminističko – aktivističkog pozorišta "Centar za devojke" Niš (Srbija).

Muzika koja ruši stereotipe o granicama ženskog umjetničkog stvaralaštva

DJane: Ma De Monterrey (Srbija), Nina Hudej i Nina Belle (Slovenija), JOMA Maja (BiH) i Dijana Tepšić (BiH). Za dobar noćni program će se u petak pobrinuti bend ZAA, a u subotu Sajci MC. Sav noćni program festivala će se održati u art kinu Kriterion.

Ulaz na sva dešavanja PitchWise-a je besplatan.