Riječju i slikom
0

Mirza Biščević otkrio tajnu banjalučke lađe - dajaka

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Sve što je neko želio da sazna o autentičnom banjalučkom čamcu, dajaku, a nije imao odakle da čuje, i dobije na uvid na jednostavan, a istovremeno stručan način, sada može da dobije na uvid i riječju i slikom u knjizi "Dajak- vrbaska lađa", autora doc.dr. Mirze Biščevića.

"Razlog da napišem ovu knjigu bila je, usuđujem se reći, jedna žalosna spoznaja da je ljudima van BiH dajak potpuna nepoznanica. Nisam nikada izvan naše zemlje sreo čovjeka koji zna šta je dajak. Svima sam pričajući o našem čamcu postavio milion upitnika, ali, nažalost, nisam dobije odgovore. I što je još žalosnije, i u BiH možda manje od jedan posto zna šta je ovo čamac. Čak i mnogi Banjalučani ne znaju šta je dajak“, objašnjava autor Biščević u izjavi Feni razloge zbog kojih se odlučio da napravi ovu enciklopedijsku knjigu koja je rekla sve najvažnije o dajaku.

Dajak je čamac koji su autohtoni stanovnici Banje Luke koristeći se motkom vozili uz rijeku Vrbas, što je jedinstveno u cijelom svijetu. Biščević u knjizi opisuje nastanak, tehničke karakteristike, način vožnje dajaka i trka dajak-lađi, ali i nedirnute ljepote Vrbaskog kanjona i njenih obala.

Biščević pojašnjava da, ljudi od Vrbasa, žargonski – Vrbaslije, kada kažu čamac, misle na dajak. "Međutim, kada se zna o kojoj se vrsti čamca radi, onda dajak znači samu motku", zaključuje autor.

Jedan od recezenata, banjalučki publicist Slavko Podgorelec, pojašnjava za Fenu da je Mirza Biščević napravio nešto o čemu su dosad Banjalučani, ali i mnogi drugi nautičari, amateri i profesionalci mogli samo sanjati.

"Napravio je fotomonografiju koja je enciklopedijskog karaktera", konstatuje Podgorelec i navodi da je Biščević obuhvatio sam nastanak Vrbaske lađe, preko toga kako je dajak u 16. I 17.vijeku služio na Vrbasu, ali na Savi. Zatim autor obuhvata period do današnjih dana, u kojima je dajak jedinstveno plovilo na svijetu, koje se „vozi“ motkom, za razliku od britanskih, latinoameričkih, njemačkih i sličnih čamaca, koji se „pogone“ motkom isključivo na mirnoj vodi.

Dajak, je naglašava Podgorelec, jedinstveno plovilo na svijetu koje služi za "hodanje po vodi“ uz divlje riječne tokove. Priznaje da i on, koji je pratio autora svih ovih godina nastajanja ove knjige, ali i svi drugi sada mogu precizno saznati i vidjeti kako se dajak pravi, i ono što je jako važno, kako se vozi. Knjiga "Dajak - vrbaska lađa" autora Mirze Biščevića predstavljena je sinoć i brojnim Bajalučanima u sklopu tradicionalne manifestacije "Susreti Banjalučana – Vezeni most“.

Knjiga donosi više od 270 starih i novih fotografija Vrbasa, Banje Luke i dajaka. Dvojezičko je izdanje, na bosanskom i engleskom jeziku.

Autor na kraju knjige upoređuje dajak-lađu sa svim drugim čamcima u svijetu koji se voze odgurivanjem motke od dno i konstatira da je dajak najsofisticiranije plovilo ove vrste. Za razliku od čamaca koji se voze sličnim tehnikama (Oxford, Neckar, Amazonija, Nil, delta Misisipija) jedino se u Banjoj Luci na Vrbasu dajak-lađe voze ("uzguruju") suprotno od divljeg toka rijeke.