Meksiko
0

Mirsad Purivatra u žiriju Guadalajara film festivala

Sarajevo-x.com
Dodjelom nagrada najboljim ostvarenjima završen je Guadalajara Film Festival koji je ove godine obilježio 25 godina postojanja. Guadalajara Film Festival koji je održan od 12. do 19. marta 2010. smatra se najvećim generatorom razvoja latinoameričkog i meksičkog filma i filmske industrije te stoga s pravom nosi i epitet najznačajnijeg filmskog festivala u tom dijelu svijeta.

Na poziv organizatora ovog uglednog festivala, o dobitnicima nagrada u glavnoj selekciji, u kategoriji latinoameričkih dugometražnih igranih filmova, odlučivao je i direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra, saopćeno je iz direkcije Festivala.

Petočlani žiri, uz Purivatru, činili su Doris Dorrie, njemačka, rediteljka, producentica i spisateljica, Randal Johnson, direktor instituta za latinoameričke studije pri UCLA univerzitetu, Dolores Heredia, meksička glumica i Rodrigo Rey Rosa, pisac i filmski stvaralac iz Guatemale.

Glavni žiri dodjelio je vrijedne nagrade i to: za najbolji film, režiju, scenarij, uloge, fotografiju, te za najbolji debitantski film.

Nagrada za najbolji film otišla je u ruke Carlosa Gavirie za RETRATOS DE UN MAR DE MENTIRAS. Nagradu za najbolju režiju dobio je Sebastián Cordero za film RABIA. Specijalna nagrada žirija dodijeljena je filmu ZONA SUR Juana Carlosa Valdivie, kojem je dodijeljena i nagrada za najbolji scenarij.

Nagradu za najbolji debitantski latinoamerički film žiri je dodijelio Florence Jaugey za film LA YUMA.

Nagradu za najboljeg glumca podijelili su: Gustavo Sánchez (RABIA) i Pascual Loayza (ZONA SUR), a nagradu za najbolju glumicu: Paola Bladión (RETRATOS EN UN MAR DE MENTIRAS) i Alma Blanco (LA YUMA).

Nagradu za najbolju fotografiju podijelili su Enrique Chediak (RABIA) i Mauro Pinheiro jr. (OS FAMOSOS E OS DUENDES DA MORTE).