Kultura
0

Miroslav Tadić: Svirati u Sarajevu za mene je velika inspiracija

Razgovarao: Adnan Učambarlić
Miroslav Tadić
Miroslav Tadić
Jedan od 30 najutjecajnijih gitarista svijeta, Miroslav Tadić, nastupit će u okviru festivala Baščaršijske noći u Bosanskom kulturnom centru, 21. jula u 21 sat. Sa Tadićem smo razgovarali o njegovom radu i angažmanu u svijetu, ali i o nadolazećem koncertu.

Kada ste posljednji put nastupali u Sarajevu?

Ako se dobro sjećam, bilo je to 2006. godine na Sarajevo Jazz Festivalu, gdje sam nastupio kao član grupe Grandmothers of Invention. Prethodnih godina sam nastupao i sa Vlatkom Stefanovskim, kao i sa Radetom Šerbedžijom.

Još 1997. godine vas je časopis Guitar Player proglasio jednim od najoriginalnijih gitarista svijeta. Kako je došlo do tog izbora i kakav je osjećaj dobiti jedno takvo priznanje?

Njima je u toj ocjeni bilo presudno to što baratam različitim stilovima i tehnikama na gitari, a uz to imam i neki lični, originalni pristup i način na koji povezujem sve te naizgled suprotne utjecaje. Pohvale stručnjaka i kritičara su mi drage, ali ne obraćam puno pažnje na njih. Za mene je najvažniji kontakt sa publikom i reakcija publike.

Već godinama predajete na California Institute of the Arts, o kakvom se angažmanu radi?

To je jedna izvanredna akademija na kojoj se mogu studirati sve umjetnosti te ima puno mogućnosti za saradnju između muzičara, filmadžija, koreografa, glumaca... Tamo sam profesor gitare još od 1985. godine i taj mi je posao veoma drag, jer imam puno zanimljivih i jedinstvenih studenata.

Sarađivali ste sa brojnim slavnim muzičarima iz regije, ali i svijeta. S kim vam je bilo najdraže raditi?

Svaka saradnja sa velikim muzičarima je jedna velika škola i nagrada i zaista su mi sve te saradnje podjednako važne i drage, svaka na svoj način.

Rođeni ste u Tuzli, školovanje završili u Americi, a vaše ime se najčešće veže uz makedonsku muziku. Zašto baš makedonska?

Makedonska muzika me uvijek privlačila zbog svoje duboke emotivnosti i kompleksnosti koja predstavlja poseban izazov. Uspio sam naći načine da je izrazim na gitari i kroz nju provučem i druge utjecaje, kao što su jazz, blues, klasika i flamenco.

Sami pravite svoje gitare, pojačala, efekte i kablove, kako je došlo do toga? Je li bilo teško naučiti tehniku izrade?

To je za mene jedan drag hobi kojim se bavim kad mi vrijeme to dozvoli. Nije mi bilo teško naučiti tehniku izrade, jer sam to radio iz ličnog zadovoljstva i bez ikakvog pritiska i velikih ambicija.

Da li neki poznati gitarista svira na gitari koju ste vi napravili?

Ja pravim veoma malo instrumenata, možda jedan ili dva godišnje. Nekoliko vrsnih gitarista su njihovi vlasnici, ali niko od njih još nije poznat. Nadam se da će se za njih uskoro čuti, jer imaju ogroman potencijal.

Šta privatno najviše volite da svirate?

Imam tu sreću da mogu sebi dozvoliti da sviram samo onu muziku koju volim, to su jazz, rock, blues, klasika ili balkanski folklor, ili neka kombinacija između njih, a sve ih podjednako volim.

Na čemu trenutno radite? Možemo li uskoro očekivati i neki novi album ili saradnju?

Croatia Records je upravo izdala moj solo CD "Mirina", a skoro sam završio i muziku za jedan američki dokumentarni film o starim Majama. Ovog ljeta imam još i nastupe sa Vlatkom Stefanovskim i Radetom Šerbedžijom, a u oktobru ću svirati sa Makedonskom filharmonijom u Skoplju. To su samo neki od projekata na kojima radim i kojima se radujem.

Šta publika može očekivati od vašeg koncerta u Sarajevu? Kakav ste program pripremili?

Na nastupu u BKC-u svirat ću solo, što inače vrlo rijetko činim, pa mi je to poseban izazov. Okosnica programa bit će moja velika svita "Tužbalice, igre i uspavanke", koja je bazirana na izvornim temama sa cijelog Balkana i u kojoj ima puno spontane improvizacije kroz koju se provlače utjecaji klasične muzike, jazza, bluesa i flamenca. Svirati u Sarajevu uvijek je za mene velika inspiracija i bit će mi posebna nagrada ako me sarajevska publika dobro primi.