Kultura
7

Mirjana Karanović osvojila nagradu festivala "Dani Sarajeva"

Klix.ba
Nagrada festivala "Dani Sarajeva" je dodijeljena glumici i pedagoginji Mirjani Karanović 23. maja u Teatru Bojan Stupica Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Nagrada se od 2010. godine uručuje osobi ili instituciji koja doprinosi zbližavanju i jačanju saradnje Beograda i Sarajeva.

"Nisam sigurna da sam ovo zaslužila. Kada dobijem priznanje za glumu, znam da sam neku ulogu pripremala, vježbala, borila se za povratno priznanje. A ovo je moj život, to bi bilo to i sa nagradom i bez nje. Treba živjeti sa sobom čitav život i najbolje je da radiš ono sa čim možeš da živiš, sloboda je u tome da odrediš sa čime možeš živjeti. Sarajevo jeste moj život već 11 godina, tamo često igram u predstavama, osjećam ga kao drugu kuću. Užasno mi je žao što politika toliko kvari napredak koji postižemo u kulturi", rekla je Mirjana Karanović.

"Mirjana Karanović kroz čitav svoj rad podstiče slabije da se izbore za svoje mjesto u društvu. Oštra na jeziku, prema neprijateljima slobode vrlo je direktna i precizna u odbrani ljudskih prava. Priznanje je zaslužila, ne samo profesionalnim, već i javnim djelovanjem. Ovo nije glumačka nagrada, dobila je gotovo sva priznanja za glumu, ovo je više pedagoška nagrada i vjerujem da će joj zato biti posebno drago. Za generacije koje dolaze Mirjana je primjer vrhunske umjetnice koja nije izgubila osjećaj za društvo u kojem živi. Ni danas, 20 godina od početka opsade Sarajeva, nije prestala da opominje na posljedice koje je rat donio“, naglasio je prije uručenja nagrade Andrej Nosov, predsjednik Hartefakt fonda.

Direktorica Inicijative mladih za ljudska prava Maja Mičić je istakla da je Mirjana Karanović svojim primjerom i djelom doprinijela jačanju regionalne saradnje u doba kada takvo nešto u javnosti nije bilo popularno.

Nagradu je uručio prošlogodisnji laureat, glumac Branko Cvejić, po završetku uspješne beogradske premijere predstave "Sumnja" u Teatru Bojan Stupica. Komad rediteljice Selme Spahić izveo je sarajevski Kamerni teatar 55.

Nešto ranije, u punoj velikoj sali Doma omladine, beogradsku premijeru imali su filmovi Šejle Kamerić "Sreća" i "1395 dana bez crvene". Prije projekcije filma "1395 dana bez crvene", autorica je istakla da se nada da će publika osjetiti optimističnu poruku filma čiji naslov referiše iskustvo kretanja i preživljavanja stanovnika Sarajeva tokom opsade, kada im je savjetovano da ne nose jarke ili upadljive boje koje bi skrenule pažnju snajperista.

Drugi dan festivala završen je zabavom u klubu Blow up, na kojoj je nastupio sastav Sarajevo Drum Orchestra.