Kultura
0

"Mirage" pobjednik 6. Pravo ljudski film festivala

FENA
Film "Mirage", koji u tri poglavlja govori o Dubaiju, pustinji i stanovništvu grada i pustinje, te otkriva mračne aspekte savremenog društva, mladog reditelja iz Republike Srbije Srđana Koce, pobjednik je 6. Pravo ljudski film festivala.

U konkurenciji za mlade "Zumiraj prava" najbolji film je "Kinofil" Damira Janečeka, a od 147 pristiglih dokumentarnih fotografija na konkurs pod nazivom "Oprez! Okupacija javnog prostora", najbolja je autora Emira Hukića, učenika Mašinske škole iz Tuzle.

Specijalno priznanje žirija dodijeljeno je filmu "Berzah" Mantasa Kvedaraviciusa, i to kako je naglasio stručni žiri festivala, zbog izvrsne kinematografije, metaforičnih slojeva, kritike rastućeg kapitalizma i emotivno, a opet s distance ispričane priče.

Diskusija kojom je završen 6. Pravo ljudski film festival uslijedila je poslije projekcije čileanskog dokumentarca o nestalim žrtvama Pinočeovog režima "Čežnja za svjetlošću", a koordinatorica organizacije Trial Lejla Mamut kazala je da je bol i patnja žrtava prisilnog nestanka univerzalna.

"Postoji kolektivna odgovornost u rješavanju različitog spektra problema s kojima se ova kategorija osoba susreće u svakodnevnom životu, a najmanje što možemo uraditi je pružiti podršku žrtvama i dati im do znanja da znamo za njihovu bol i patnju", zaključila je Mamut, objašnjavajući da se u BiH više od 8.000 osoba vode kao nestale.

Predstavljajući raznolikost u tematskom i estetskom smislu na 6. Pravo ljudski film festivalu, koji je u Sarajevu održan od 9. do 14. novembra, prikazan je 61 film iz 28 zemalja.

U glavnom programu su bile selekcije Extra Muros (takmičarski), Re:versus (najbolje sa svjetskih festivala), Kratki Kung-fu (eksperimentalne forme), a ove godine su predstavljene i nove selekcije Arts&Docs, Projekcija Švedske (nastala u saradnji s dokumentarnim festivalom iz Štokholma TEMPO), te Logike ljubavi posvećena Barbari Hammer.

Ove godine četvrti put održan je i program "Zumiraj prava" posvećen srednjoškolcima u okviru kojeg je prikazano 20 filmskih projekcija i održane četiri radionice.

Partneri 6. Pravo Ljudski Film Festivala su između ostalih i National Endowment for Democracy, British Council te ambasade SAD, Španije, Švedske, Švicarske u BiH, te Grad Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.