Sajam knjiga ispred BBI Centra
2

FOTO+VIDEO / Mikulić: Maltretiramo ljude kulturom pa ko duže izdrži

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ispred BBI Centra danas je počeo drugi mini sajam knjiga u organizaciji Izdavačke kuće Rabic iz Sarajeva koji je okupio 28 izdavača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije.

"Neovisno o tome što je moja generacija zaista odgojena uz knjigu, ovo je način da se ona približi mladim ljudima koji trebaju da rade na sebi", rekao je gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen na otvorenju sajma, te dodao kako je ovo pravi kulturni događaj.

Naglasio je da se izdavačka djelatnost nalazi u poteškoćama, ali oni izdržavaju.

"Rabic-eva prodajna izložba knjiga obogaćena je izložbom plakata-postera iz monografija a posvećanu gradu Sarajevu, a cilj sajma je stvaranje iluzije da se ljudima nešto osmišljeno, organizirano i programski događa izvan centra moći.

"Uvjeren sam da samo ovakvim 'maltretiranjem' ljudi koji ne žele knjigu u rukama, ćemo im se nekako približiti i ipak im dat knjigu u ruke. Primitivci nas maltretiraju, ali i mi njih znamo kulturom maltretirati. Dokle ćemo - izdurati vidjet ćemo, ko će pobijediti - vidjet ćemo", rekao je Goran Mikulić, direktor i vlasnik Izdavačke kuće Rabic“.

Naglasio je da iako ima mnogo "mislim da će sljedeći naraštaji koji ne odbace knjigu profitirati“.

Dodao je da je ovom mini izložbom pokušao da se približi čitaocu monografijama IK Rabic, kao što su monografije sevdalinka, stećci, stari zanati, Hagada sarajevska, Sarajevo, koje su na sajmovima nagrađivane.

Sajam traje do 21. juna, a cijene knjiga su od 30 do 70 posto niže, u zavisnosti od izdavača.

Inače, IK Rabic Sarajevo već šestu godinu pokreće i obnavlja dokazanu i potvrđenu inicijativu i akciju za organiziranjem mini sajmova knjiga po gradovima BiH na otvorenom prostoru.