Sve spremno za premijeru
0

FOTO+VIDEO / Miki Manojlović: Evropa ima velikih mana i poteškoća

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Predstava "Evropa danas" koja je prema tekstu Miroslava Krleže rađena u koprodukciji East West Centra Sarajevo i Slovenskog narodnog gledališča, premijerno će biti izvedena pred sarajevskom publikom 28. aprila u Olimpijskoj dvorani "Huan Antonio Samaran" (Zetra).

Režiju potpisuje Haris Pašović, a igraju glumac Miki Manojlović, te direktor Baleta Slovenskog narodnog gledališča Edward Clug, prvakinja Baleta tog slovenskog teatra Tiberiu Marta i plesač Tijuana Križman Hudernik. Za koreografiju je zaslužan Edward Clug, dok muziku uživo izvodi poznata slovenska grupa "Laibach".

Predstava "Evropa danas" rađena je po istoimenom Krležinom eseju napisanom 1935. godine u kojem je analizirao Evropu i evropsku ideju.

Haris Pašović je istaknuo na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je Krleža napisao studiju u kojoj ozbiljno promišlja šta je Evropa danas, iako ju je napisao u vrijeme kada se njenim tlom uzdizao fašizam.

"To je važno posebno danas kada vidimo šta se sve dešava u EU - ekstremna desnica je u porastu u mnogim zemljama, dok su mnoge zemlje bankrotirale, a s druge strane Hrvatska, BiH i Srbija svim silama trude se da postanu članice Evropske unije", kazao je Pašović.

On navodi da je namjera predstave iskreno, ljudski razgovarati s ljudima kako vidimo Evropu danas. Također, naglašava da je individualni duh osnova kritičkog duha bez kojeg ne bi bilo slobode.

Glumac Miki Manojlović naglašava da jedino što se promijenilo u Evropi od vremena kada je Krleža napisao ovaj esej do danas, jeste socijalna politika koju treba pozdraviti. On također podržava napore zemalja bivše Jugoslavije da postanu članice EU, jer bi ih to članstvo obavezalo da primjenjuju zakone koje su donijele.

"Ipak, Evropa ima velikih mana i poteškoća danas. Za mene ne postoji razlika između čitanja Krleže prije i sada. Vrijeme nije ništa učinilo tom sjajnom umu i velikoj dobronamjernosti", istaknuo je Manojlović.

Ostali članovi tima predstave - Edward Clug, Tiberiu Marta i Tijuana Križman Hudernik, izrazili su zadovoljstvo učešćem u ovom projektu, posebno zbog pitanja koja on otvara. Naglasili su da je rad na predstavi bio prirodan i logičan, te iznimno zanimljiv, stavivši poseban akcent na ples i pokrete tijela kao instrument govora.

U Zetri će biti izvedene dvije predstave zaredom u dva termina - 19.00 i 21.00 sat.