Objavljena imena gostiju
0

Mickey Rourke glavna zvijezda 15. SFF-a

Sarajevo-x.com
Na današnjoj press konferenciji u kinu Meeting Point najavljen je dolazak slavnog holivudskog glumca Mickeyja Rourkea na Sarajevo Film Festival. On će se festivalskoj publici predstaviti posljednju noć SFF-a na projekciji filma "Hrvač". U Sarajevo će doći zajedno s režiserom filma Darrenom Aronofskym, kojem će ovo biti druga posjeta bh. prijestolnici.

Uz Mickeyja Rourkea u Sarajevu će se pojaviti i Kerry Fox, koja je glumila u filmu "Dobrodošli u Sarajevo" iz 1997. godine, a ovaj put ćemo je gledati u ostvarenju "Nevrijeme" režisera Hans-Christana Schmida u kojem su uloge ostvarili mnogi bh. i glumci iz regije.

Sarajevo Film Festival, koji ove godine proslavlja svoj 15. rođendan, bit će održan od 12. do 20. augusta. U devet dana trajanja, u Takmičarskom programu za igrani film bit će prikazano deset filmova, od kojih su šest redateljski prvijenci, a ostvarenje koje će otvoriti ovaj program je film "Kenjac“ Antonija Nuića, bosanskohercegovačkog reditelja sa zagrebačkom adresom.

Takmičarski program igranog filma ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala ponudit će dvije svjetske, četiri međunarodne i četiri regionalne premijere.

Podsjećamo, direkcija SFF-a je posljednjih dana već objavila da će ove godine u glavnom gradu BiH ugostiti i Andreu Arnold, vlasnicu Oskara, koja će publici u okviru programa Heineken Open Air predstaviti svoj film "Akvarij", koji je premijeru doživio na proteklom Filmskom festivalu u Cannesu, gdje je osvojio nagradu žirija.

Još jedan od značajnijih gostiju Festivala bit će glumac Stellan Skarsgard, ovogodišnji kustos Fondacije Katrin Cartlidge, koji će na gala večeri ove fondacije predstaviti ovogodišnju dobitnicu stipendije, Juanitu Wilson.