Kultura
0

MESS: Za dolazak nekih gostiju pregovara se godinama

FENA
Foto: MESS
Foto: MESS
Na prvom festivalskom druženju sa novinarima i novinarkama koji prate 53. Internacionalni teatarski festival MESS upriličeno je druženje sa selektorima i selektoricom Festivala.

Oni su objasnili šta se događa iza scene Festivala MESS i kakav je proces izbora predstava koje sa evropskih i svjetskih festivala stignu i u zvaničnu selekciju MESS-a.

Giorgio Ursini, Selma Spahić i Dino Mustafić objasnili su da su ključni pojmovi u odabiru predstava za MESS - komparacija, edukacija i konfrontacija. A glavni filter u selekciji su koncept Festivala i budžet.

"Komparacija sa svjetskim i regionalnim festivalima, edukacija i nas samih i naše publike i konfrontacija sa samima sobom razbijajući tabue i propitujući svijet koji nas okružuje, glavni su elementi prema kojima se biraju predstave za festival kakav je MESS", objasnio je Mustafić.

Kako je naglasio, mnoga velika imena moraju se kontaktirati godinu ili dvije unaprijed jer oni već imaju složene termine. Giorgio Ursini je tom prilikom istakao da Festival već pet godina pregovara sa Angélicom Liddel, koju će publika vidjeti večeras u Narodnom pozorištu.

"Prije devet mjeseci imali smo fantastičan koncept, a danas pedeset posto od toga jer je problem budžet", konstatirao je Ursini, a sve troje su bili saglasni da je najteži trenutak kada se već dogovorene predstave moraju skinuti sa programa zbog nedostatka sredstava.

MESS je uvijek otvarao priliku mladim rediteljima, te su mnoga danas velika evropska teatarska imena svoje prve radove predstavljali upravo na ovom Festivalu, kao što su Árpád Schilling, Sidi Cherekoui, izvsrni koreograf koji je imao svoju prvu profesionalnu premijeru Perfect Nothing upravo na MESS-u, Laszlo Hudi i mnogi drugi.

"Mladi u dijalogu sa etabliranim imenima je jedna od vrijednosti ovog Festivala koji je oduvijek bio otvoren za inovacije i mi želimo da u našoj publici nađemo idealnog partnera za otvaranje tabu tema, jer je i u regionu MESS prepoznat kao pozorišno subverzivan i kao donosilac duha liberalizma i pobune", istakla je Spahićeva.

Na kraju, selektori i selektorica nisu otkrivali ko su njihovi favoriti na 53. MESS-u, ali je sasvim jasno da ovogodišnji festival dovodi imena aktuelna na brojnim svjetskim festivalima i za razliku od nekih regionalnih festivala koji nemaju predstave Latinske Amerike, MESS ove godine ima sjajne goste iz Kolumbije, dok nam Bolivijska trupa Teatro de los Andes stiže pravo iz Londona sa Festivala Casa.

Jedno je sigurno - publika MESS-a ponovo ima pregled najaktuelnijih dešavanja na svjetskim festivalskim dešavanjima, saopćio je Press MESS-a.