Kultura
0

MESS: Sutra uručenje Zlatnog lovorovog vijenca Seadu Bejtoviću

FENA
Ovogodišnjem dobitniku Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra, koji dodjeljuje Internacionalni teatarski festival MESS, Seadu Bejtoviću nagrada će biti uručena sutra u Pozorištu mladih.

Svečanoj dodjeli Zlatnog lovorovog vijenca u 18.00 sati prisustvovat će direktori Pozorišta mladih Nermin Tulić i Narodnog pozorišta Sarajevo Gradimir Gojer, dok će nagradu Bejtoviću uručiti direktor MESS-a Dino Mustafić.

"Cijeli radni vijek sam proveo u teatru", kazao je Bejtović na današnjoj konferenciji za medije, naglašavajući kako je sebe davao pozorištu u potpunosti i bez ikakvih kalkulacija, a ono mu je uzvraćalo mnoštvom lijepih trenutaka. Jedan od njih je i ova nagrada.

Sead Bejtović rođen je 1942. u Sarajevu, a već 1953. postaje član tadašnjeg Pionirskog pozorišta, današnjeg Pozorišta mladih. Njegovi teatarski počeci vežu se za čitav niz uloga junaka dječije literature, koji su tada zaokupljali maštu njegovih vršnjaka - Palčić, Pinokio, Mačak u čizmama, Junaci Pavlove ulice, Tom Sawyer i mnoge druge.

Profesionalni glumac Pozorišta mladih postaje 1967. i ostaje mu vjeran čitav glumački vijek. Predstavom "Mirandolia" diplomirao je 1969. u prvoj generaciji tadašnjeg Dramskog studija, u klasi Katarine Dorić.

U godinama koje su uslijedile glumački se dokazuje ostvarujući široku lepezu teatarskih kreacija u dramskim, komediografskim, ali i avangardnim djelima. Također, jedan je od pionira radijskog i televizijskog dramskog stvaralaštva, snimivši desetine radiodrama i programa

U glumačkoj karijeri dužoj od pola vijeka imao je priliku predstaviti se na pozorišnim daskama u Indiji, Pakistanu, Iraku, Egiptu, Švajcarskoj, Njemačkoj, Češkoj, kao i Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji. Dobitnik je brojnih nagrada.