Kultura
0

MESS: Predstavljen "Don Juan" u izvedbi makedonskih umjetnika

FENA
Ansambl Nacionalne ustanove Dramski teatar iz Skoplja predstavio se sinoć sarajevskoj publici na sceni Narodnog pozorišta predstavom "Don Juan", rađenoj prema dobro poznatom tekstu Jan Baptista Molijera.

Ova predstava, koju je rediteljski postavio Aleksandar Popovski, osvojila je ocjenu publike 7,67, rečeno je na današnjoj pres konferenciji Festivala u Sarajevu.

Glavni glumac Nikola Ristanovski ove je godine na MESS-u učestvovao sa dvije predstave – "Don Juanom" i "Nigdje nikog nemam" Crnogorskog narodnog pozorišta.

On ističe kako je polazište u ovom komadu bila pretpostavka da ljubav prema ženama nije najvažnija stvar, već pitanje odbijanja Don Juana da odraste i prihvati sve odgovornosti koje život donosi.

"To je borba svakog čovjeka koji se trudi da ostane dijete te da nema nikakvu odgovornost prema političkom, religijskom ili drugom moralu", smatra Ristanovski.

Ansambl se nije bavio toliko Don Juanom, već željom da igra do kraja, bez ikakve odgovornosti i sa svom ljubavi prema životu.

Predstava, kako je kazao, tretira i pitanje individualne forme kao takve, koja je u današnjem svijetu osuđena na propast. Zato se javlja potreba slobode individualnog krika i gađenje prema svim lažnim moralima današnjeg vremena.

Glumac Laze Manaskovski smatra kako Don Juan u ovoj postavci ne bira sredstva da dođe do svog cilja. Njegov je lik izrazito deministificiran, jer se na koncu pokazala licemjernost svih likova u komadu.

Dramaturgiju predstave potpisuje Despina Angelovska, scenografiju J.A., a kostimografiju Filip Jovanovski. U brojnoj glumačkoj postavi su i Irena Ristić, Dragana Kostadinovska, Milica Stojanova te Samoil Dukovski.