Kultura
0

MESS donosi i zanimljive izložbe

FENA
Predstave "Mali mi je ovaj grob" i "Dob" igrat će u četvrtak, 9. oktobra na Internacionalnom teatarskom festivalu MESS, a ljubitelji umjetnosti imat će priliku i da u okviru OFF MESS programa posjete dvije izložbe koje su trenutno u toku.

Riječ je o izložbama "Kolekcija budućeg nasljeđa" koja je otvorena u galeriji Java i "Open spaces" koja je postavljena u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Izložba "Open spaces" kreirana je kao sastavni dio predstave "Bojno polje sjećanja 1914/2014" koja će biti odigrana u subotu na Otvorenoj sceni Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Izložba je dio istraživanja režisera predstave Hansa-Wernera Kroesingera i autorice izložbe Regine Dura. Oni su krenuli tragom Velikog rata i u Sarajevu i Istanbulu pokrenuli radionice sa studentima/icama pod nazivom "Narrating war".

U isto vrijeme u galeriji Java, u toku je izložba “Kolekcija budućeg nasljeđa“. Umjetnička djela, predmeti iz svakodnevnog života, dijelovi namještaja, odijevni predmeti, ručni radovi i knjige, kreiraju ovu kolekciju koju su u potpunosti kreirali građani Sarajeva svojim nesebičnim donacijama. Svi izloženi predmeti su već fotografisani i katalogizirani.

Predstava koja će privući posebnu pažnju publike je ona talijanske trupe Collettivo Cinetico "Dob" koju je režirala Francesca Pennini. Projekat "Dob" istražuje princip nesigurnosti i sisteme pravila kakve nalazimo u igrama. Izvođači su tinejdžeri koji su na pragu ili su tek prešli osamnaestu godinu života.

Ovaj komad strukturiran je kao "ljudski atlas", živa taksonomija izvođača, a interesantno je da oni tokom izvedbe dobivaju pokrete koje u skladu s tim, treba da izvedu.

Odgovori ove tinejdžerske skupine utemeljeni su na njihovom sopstvenom mišljenju o sebi, a njihova pojava potpuno ogoljuje njihove izbore kao pojedinaca.

Festivalsko igranje u Sarajevu imat će i predstava "Mali mi je ovaj grob", zasnovana na dramskom tekstu jedne od najcjenjenijih evropskih spisateljica Biljane Srbljanović, u režiji Dine Mustafića.

Priča o sarajevskom atentatu i implikacijama tog čina na opštem i ličnom planu, sa fokusom na značaj borbe za slobodu, revoluciju i mladost, realizovana je u koprodukciji Hartefakt fonda, Bitef teatra, Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, kazališta Ulises sa Briona i "Testament filma" iz Beograda, saopćeno je iz Press službe MESS-a.