Kultura
0

Mercan Dede Secret Tribe

Sarajevo-x.com
“Iako trenutno živi i radi u Montrealu u Kanadi, Mercan Dede najbolji je turski izvozni muzički proizvod”, napisao je novinar britanskog Guardiana nakon jednog od nastupa Mercana Dedea u Londonu, naglašavajući kako na Dedeovom koncertu turska narodna muzika, istočnjačka muzika i urbani beatovi postaju jedno.

Osim pod imenom Mercan Dede ovaj svestrani instrumentalista koji svira nej, bendir i udu, nastupa i pod pseudonimom DJ Allen Arkin. Njegova sposobnost kombiniranja istočnjačkih ritmova i house i techno bitova priskrbila mu je titulu nezaobilaznog predstavnika world musica na svjetskoj sceni te omogućila podjednako uspješan prijem kod publike i u malim underground klubovima i na velikim festivalima.

Dede modernu zapadnu muziku uzdiže na viši duhovni nivo kombinirajući je sa hipnotičkim sufijskim i istočnjačkim melodijama i ritmovima. Mercan Dede iza sebe ima šest objavljenih albuma, a posljednja četiri objavio je za tursku izdavačku kuću Doublemoon: "Seyahatname" (2001), "Nar" (2002), “Su” (2004), te prošlogodišnji “Nefes” donose mistiku i magiju Istoka, elektronske zvuke i tradicionalne elemente koji zajedno čine muziku koja na svakom njegovom nastupu publiku iznova oduševljava svojom ljepotom.

Nastupi Mercana Dedea i njegovog benda Secret Tribe duhovna su audio-vizuelna putovanja na kojima Mercan Dede istražuje razne koncepte. Imali su zapažene nastupe na festivalima poput: Montreal Jazz Festivala, Womexa, Arezza, Montreux Jazz Festivala, a Mercan Dede u proteklim je godinama sarađivao sa umjetnicima poput Natache Atlas, Transglobal Undergrounda, Dhafera Youssefa, Hugha Marsha, Petera Murphyja, Omara Sose.

Na 11. Jazz Festu Sarajevo 2007, Mercan Dede Secret Tribe će nastupiti 1. novembra u okviru glavnog programa u Bosanskom kulturnom centru u 20.30. Ambijentalna elektronika kombinovana sa sufi muzikom poziva na ples posjetioce njihovih koncerata. Iako Mercan Dede na sceni na prvi pogled podsjeća na običnog DJ-a koji stoji iza dva gramofona, tu svaka sličnost prestaje. Dede svira nej i okružen je vrhunskim muzičarima čija izvedba nadilazi sva očekivanja. Definitivno nastup koji se preporučuje svim generacijama.