Kultura
0

Memo Haljevac oslikao platno dugo 30 metara i oborio Guinnessov rekord

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sarajevski slikar Sulejman Memo Haljevac današnjim je slikarskim performansom oborio Guinnessov rekord.

Haljevac je na platnu dugom 30 metara iscrtavao znamenitosti Sarajeva do Ilidže do Kozije ćuprije, a ovaj performans, održan ispred Sarajevo City Centra, označio je završnu manifestaciju petomjesečnog projekta, edukativnih radionica "Sarajevo, ljubavi moja".

Sliku je završio za sat vremena i 11 minuta, čime je ušao u Guinnesovu knjigu rekorda kad je u pitanju njemački ekspresionizam. Dosadašnji rekord je bio sat i 46 minuta, kaže Haljevac.

Cilj ovog projekta koji su pokrenuli ljekar Haris Mujanović i Sulejman Haljevac bila je inkluzija i socijalizacija djece Domova i ostalih učesnika sa vanjskim svijetom kroz druženje i rad na izložbi.

U periodu od pet mjeseci organizovani je 20 radionica, a u projektu je učestvovalo i 80 estradnih ličnosti koji su u održavali koncerte nakon radionica, među njima su bili Miligram, Tropiko, Marija Šerifović i brojni bh. pjevači, među njima je Enes Begović.

"Cilj je bilo da se djeca druže kroz umjetnost, kao i pravljenje kuća izvan domova u kojima će ta djeca moći sami živjeti. Naravno, pod nadzorom, ali će se osamostaliti. Najbolji osjećaj je kad znaš da možeš nekome pomoći, bilo je to jedna fina priča", kazao je Haljevac i rekao kako je u projektu učestvovalo više od 10.000 ljudi kroz brojne organizacije i udruženja.

Učesnici projekta "Sarajevo, ljubavi moja" su bila djeca KJU Doma za djecu bez roditeljskog staranja, Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, JU Djeca Sarajeva i korisnici KJU "Doma za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba", te veliki broj najmlađih sugrađana koji su pozvani da budu aktivni sudionici ove radionice.

Radionice su se održavale u domu Pazarić i Ajna, kao i u igraonici i u ateljeu u ulici Hiseta 1.