Kultura
0

Melodije "Obliviona" na Zeničkom proljeću 2010.

Sarajevo-x.com
Sa koncerta u Sarajevu (Foto: Midhat Poturović)
Sa koncerta u Sarajevu (Foto: Midhat Poturović)
Odlukom vijeća 15. Međunarodne kulturne manifestacije "Zeničko proljeće" 2010. makedonska pjevačka zvijezda svjetskog glasa Kaliopi i jedan od najboljih svjetskih lutnjista Edin Karamazov predstavit će 26. marta u sklopu službenog programa Zeničkog proljeća 2010. svoj novi album Oblivion. Predstavljanje će se održati u Bosanskom narodnom pozorištu s početkom u 20 sati.

Radi se o koncertnoj promociji i prezentaciji njihovog zajedničkog diskografskog projekta kojim su, odabirom muzike s raznih kontinenata u aranžmanu Karamazova za baroknu lutnju, gitaru i vokal, okrunili svoje dugogodišnje prijateljstvo. Na CD-u muziciraju u duetu, a prilikom koncertne promocije na sceni im se u većini izvedbi pridružuju kontrabasist Davor Bošnjaković i gitarist Darko Pelužan.

Album sadrži jedanaest skladbi koje privlače pažnju žanrovskom i izričajnom raznolikošću. Samo nastajanje albuma trajalo je jako dugo, kaže Edin Karamazov i dodaje: "Godinama je bio smišljan. Na kraju krajeva snimili smo ga u par dana. Stvar je u tome da kad čovjek snima u studiju uvijek ponudi mikrofonu ono što ima. To je jedna slika, jedan film koji je nastao u tri dana kada smo snimali u Zagrebu. Međutim, došlo je vrijeme da Oblivion iznesemo iz kuće van, da ga sviramo za publiku što je nešto sasvim drugo i što nas oboje jako uzbuđuje i jako inspirira.“

Kaliopi kaže da je Oblivion album s kojim se može sanjati otvorenih očiju. Oblivion je spoj različitog vremena, kulture i tradicije: "Srž svega je ono nešto naše. Ono što smo Edin i ja petnaest godina od našeg poznanstva dijelili. To je naše prijateljstvo, doživljaji, padovi, uspjesi, sreće, nesreće, prijatelji, neprijatelji. Ali u suštini na kraju postoji samo jedna riječ koja opisuje ovaj album, to je ljubav."

Po Edinovim riječima na koncertu će biti izvedene neke od najljepših pjesama u historiji muzike koje su pisali ljudi iz različitih vremena i raznih kultura, a Kaliopi ih izvodi na portugalskom, francuskom, njemačkom, talijanskom, engleskom, ruskom, španskom i na makedonskom. "Program je čista muzika, znači pravila nema. U muzici pravila nema. Nekom će se učiniti da je ovaj program raznovrstan, međutim to nije istina. Po meni se Bach ne razlikuje od Morriconea ili Caccinija, zato jer sva je muzika građena od istih cigli. Muzika je voda, muzika je rijeka koja teče. Sve kapi su građene od istog."

Album je namijenjen svjetskom muzičkom tržištu, a dosad je predstavljen u Skopju početkom novembra, u Zagrebu početkom decembra 2009. godine te u Sarajevu krajem februara u sklopu festivala "Sarajevska zima". Već je dobio veliki publicitet na području zemalja bivše Jugoslavije, ali i u cijeloj Europi, zahvaljujući ekskluzivnosti i atraktivnosti koje proizlaze iz popularnosti koju ova dva umjetnika donose svojim imenima, kao i iz njihova dosadašnjeg muzičkog stvaralaštva. Uskoro se očekuju promocije u Beogradu, Ljubljani i Podgorici.

Album "Oblivion" Kaliopi i Edina Karamazova u BiH već je u prodaji i može se naći u svim CD shopovima City Recordsa, te u svim boljim prodavaonicama nosača zvuka.