Od 21. do 26. aprila
0

Međunarodni sajam knjiga i učila u Sarajevu

FENA
Dvadeset drugi međunarodni sajam knjiga i učila bit će održan u Sarajevu od 21. do 26. aprila. Ove godine sajam će biti održan na 8.000 kvadratnih metara u dvije dvorane Centra Skenderija - sajamskoj i "Mirza Delibašić", a na 150 štandova svoja izdanja izložit će oko 200 izlagača.

"Fokus ovogodišnjeg sajma je 60 godina Univerziteta u Sarajevu. Tim povodom na 24 štanda UNSA će predstaviti sve svoje fakultete, ali i izdavačku produkciju", kazao je danas na pres-konferenciji direktor TKD "Šahinpašić" Tajib Šahinpašić.

Od 22. do 25. aprila bit će upriličen veliki broj promocija knjiga, a organizatori se nadaju da će se osigurati i prisustvo Kemala Montena i Arsena Dedića čija poezija će se recitirati uz pratnju muzike.

Na štandu Baybooka ove godine gost bi trebao biti Tarik Ali, a sajmu bi se trebala pridružiti i danas najpoznatija bh. književnica Nura Bazdulj-Hubijar čija je posljednja knjiga "Plavi kombi II-I ja tebe volim" već objavljena.

Organizatori su istaknuli i da su i ove godine, koja je teška u svim oblastima, uspjeli osigurati raznovrsnost sajma.

U okviru sajama bit će održani 6. susreti bibliotekara slavista i imati za temu "Majstori znanja, bibliotekari i revolucija".

Na sajmu će biti prikazan i film o stereotipima i predrasudama o bibliotekarima.

Hrvatska gospodarska komore najavila je kolektivni nastup hrvatskih izdavača, a na kojem će biti oko 30 najznačajnijih izdavača iz Hrvatske.

Predsjednik Udruženja izdavača i knjižara Ibrahim Spahić, jedan od organizatora, kazao je danas da će se 23. aprila koji je ujedno i Dan autorskih prava i prava izdavača, prezentirati rezultati u oblasti izdavaštva, iako se danas nalaze u teškoj poziciji.

Cijena ulaznica i ove godine ostat će ista i iznosit će jednu KM, a svi grupni, najavljeni posjeti bit će besplatni.

Organizatori su izrazili nadu da će i ove godine ostvariti uspjeh kao i prethodnih u pogledu broja posjetitelja.