Do 10. oktobra
0

Međunarodni kongres folklorista u Mostaru

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Međunarodni kongres folklorista "Tradicijska kultura - poveznica u integraciji regije", koji je jučer otvoren u Mostaru i trajat će do 10. oktobra, odvija se kroz rad u dvije sesije koje se bave razmatranjem tradicijske kulture kao elementa razvojnih procesa i elementa obnove pokidanih veza među susjednim narodima i državama, o čemu će nakon završetka Kongresa biti štampan zbornik radova.

Kongres se održava u mostarskom hotelu "Ero", u čijoj su kongresnoj dvorani izloženi radovi nastali na Međunarodnoj ženskoj likovnoj koloniji "Bila 2010", ali i nagrađeni dječiji radovi iz šezdeset država svijeta koji su pristigli na konkurs "Ko sam ja? - Narodne nošnje i plesovi moga naroda", koji je 2009. raspisala Galerija dječijih umjetničkih radova Celje iz Slovenije.

Uz već održanu Večer folklora u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača", za sudionike kongresa biti će upriličen posjet Starom mostu i ostalim turističkim atrakcijama Mostara.

"Iskreno se nadam da će Mostar tokom ova tri dana biti mjesto prijateljskih susreta i duhovnog obogaćivanja, ali i da ćemo u čuvanju i njegovanju tradicijske kulture i dalje imati potporu svih kojima je na srcu bogata tradicijska baština i naš kulturni identitet", kazao je Nevenko Herceg, ministar okoliša i turizma Federacije BiH, koji je i otvorio Kongres.