Banja Luka
0

Međunarodni festival "Kratkofil"

Sarajevo-x.com
Međunarodni festival kratkog filma - Kratkofil pod sloganom „...te priče...“ će se po drugi put održati od 11. do 15. juna 2008 godine u Banja Luci. Nekoliko stotina kratkih filmova iz cijelog svijeta bit će prikazano u kinu Palas, multipleksu Kozara i na open air Kratkofil kinu na terasama robne kuće Boska, navodi se u saopštenju organizatora festivala.

Ove godine fokus Kratkofila je na poljskoj kinematografiji. Kuriozitet ovog programa su filmovi najvećih imena poljske kinematografije, pa će tako na Kratkofilu '08 biti prikazani kratki filmovi R. Polanskog, K. Kieslowskog, Z. Rybczynskog, T. Baginskog i mnogih drugih veterana i mladih nada poljskog filma. Takmičarski program čini 55 filmova, koji dolaze sa sva četiri kontineta. Svi autori takmičarskih filmova su potvrdili svoj dolazak u Banja Luku.

U okviru programa namijenjenog mlađoj publici bit će prikazani njemački i češki animirani i tinejdžerski kratki filmovi, čija produkcija obuhvata period od 1948. godine do danas. Većina ovih filmova je dio dragocjene filmske arhive. Pored navedenog, publiku očekuje sadržajan popratni filmski program, kao i kategorija eksperimenatlnih muzičkih video spotova.

Predavači radionice ove godine će biti Robert Nickson, producent i profesor u Tisch školi, Univerzitet u New Yorku, zatim Carlo Varini, direktor fotografije i profesor u školi La Femis u Parizu, Andrija Zafranović, montažer i profesor na Univerzitetu FAMU u Pragu, Alastair Thorne, scenarista i professor na UCLA-u, Los Angeles, Stefano Tealdi, producent Stefilm International-a, Turin, Đelo Hadžiselimović, producent, HRT, Zagreb, kao i poznati glumci iz Srbije: Nikola Đuričko, Nebojša Glogovac, Nikola Pejaković i drugi profesionalci koji će mlade autore iz BiH voditi kroz najvažnije faze jednog filmskog projekta.

Zabavni program Kratkofila '08 većinom je u produkciji beogradskog SKC-a, koji u Banja Luku dovodi bendove „Popečitelje“ i „Repetitor. Kako je i muzički dio festivala neizostavan u filmskoj priči, 14. juna bit će upriličen koncert makedonskog kompozitora elektronske i etno muzike Kirila Džajkovskog. Džajkovski se proslavio kao autor muzike za film „Prije kiše“, koja je 2005. godine je bila nagrađena u kategoriji najboljeg soundtracka na Valencia Film Festivalu. Džajkovski će biti i jedan od predavača na radionici koju priprema Kratkofil '08.